Τα capital controls έστρεψαν τις αλευροβιομηχανίες στο εγχώριο σιτάρι

Τα capital controls έστρεψαν τις αλευροβιομηχανίες στο εγχώριο σιτάρι
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στην εγχώρια αγορά για την προμήθεια πρώτων υλών φαίνεται ότι έστρεψε τις αλευροβιομηχανίες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, αρκετές από τις εταιρείες του κλάδου βρέθηκαν σε αδυναμία να προβούν σε μαζικές εισαγωγές μαλακού σίτου, παρά την προτεραιότητα που δόθηκε από τις Αρχές για την έγκριση μεταφοράς κεφαλαίων κατά την εισαγωγή πρώτων υλών που προορίζονται για αγαθά πρώτης ανάγκης.

-Διαφήμιση-

«Για το λόγο αυτό, πολλές αλευροβιομηχανίες στράφηκαν στην εγχώρια αγορά, προμηθευόμενες σκληρό σίτο, επωμιζόμενες όμως υψηλότερο κόστος παραγωγής» αναφέρει σε μελέτη της για τον εγχώριο κλάδο της αλευροβιομηχανίας η Infobank Hellastat. Πάντως, όπως σημειώνει η μελέτη, «οι βιομηχανίες του κλάδου έχουν φροντίσει να διακρατούν επαρκείς ποσότητες αποθεμάτων, καθώς -αν και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, ο κίνδυνος από τα capital controls παραμένει υπαρκτός».

Επιπλέον, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι τιμές των σιτηρών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ακολούθησαν ανοδική πορεία (στο σκληρό έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό). Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες τα τελευταία χρόνια είχαν αρνητική επίδραση στα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς αρκετές εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν πλήρως τις μεταβολές αυτές στις τελικές τιμές. Αντιθέτως, φέτος παρατηρείται υποχώρηση των τιμών λόγω υπερπροσφοράς στο σκληρό σιτάρι.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Infobank Hellastat, κυρία Μαρία Μεταξογένη, «το 2016 οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένουν υποχώρηση των πωλήσεων, γεγονός το οποίο θα προκληθεί από τη μείωση των τιμών στα προϊόντα για τη βιομηχανία, αλλά και την κάμψη στις τιμές των σιτηρών».

 Η αγορά

Συνολικά, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν ότι το 2015 οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου αύξησαν τον όγκο πωλήσεών τους, γεγονός που προήλθε από τον τομέα των προϊόντων για βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς πελάτες, ενώ στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων παρατηρήθηκε για ακόμα μια χρονιά υποχώρηση.

Η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζει ελαφρώς ανοδική πορεία, τάση που τροφοδοτείται κυρίως από τον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων. Αναλυτικά, το 2015 ο σχετικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2,5%, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- οι εταιρείες προμηθεύτηκαν περισσότερες ποσότητες σίτου από την ελληνική αγορά.

Χρηματοοικονομική δομή

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 23  επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 2,9%, στα €357,77 εκατ., τα συνολικά κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 8,5%, στα €22,81 εκαυ., ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 18%, στα €5 εκατ., με το περιθώριο κερδοφορίας προ τόκων φόρων και αποσβέσεων να βελτιώνεται ελαφρώς στο 6,1%. Αντιθέτως, το περιθώριο κερδοφορίας προ φόρων υποχώρησε οριακά στο 1,2%.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε υψηλή, εμφανίζοντας μικρή βελτίωση (σε 1,3 προς 1), ενώ τα αποθέματα την τελευταία χρήση διακινήθηκαν πλήρως εντός διαστήματος 2,5 μηνών, με τις απαιτήσεις να εισπράττονται στους 5 μήνες.

-Διαφήμιση-
Delegate