Βύσσινο: Ποντάρουν στην ποιότητα οι παραγωγοί

vyssino-kalliergeia
Η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα για την καλλιέργεια της βυσσινιάς στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή της Αρκαδίας, με παραγωγή πάνω από 10.000 τόνους τον χρόνο. Η δύσκολη αυτή περίοδος έκλεισε με το ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων, με αποτέλεσμα η παραγωγή να περιοριστεί στους 300 με 350 τόνους τον χρόνο.

Αυτή την περίοδο ξεκινά η συλλογή του πρώιμου βύσσινου και αναφορικά με την πορεία της καλλιέργειας κατά την τρέχουσα περίοδο ο Γιώργος Γκάνιος παραγωγός και γραμματέας του Συνεταιρισμού Αρκαδίας μας μεταφέρει τη δική του εικόνα από την εξέλιξη της παραγωγής:

«Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή του πρώιμου βυσσινιού της ποικιλίας Πολίτικο και αναμένουμε σε λίγες ημέρες και την παραγωγή των όψιμων ποικιλιών. Η χρονιά χαρακτηρίζεται θετική από άποψη καρποφορίας και οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες ελέγχονται χωρίς να έχουμε σοβαρά προβλήματα. Οι τιμές ξεκίνησαν με 1,5 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού και παρακολουθούμε την πορεία του. Μεγάλες εισαγωγές έχουμε από την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες. Το βύσσινό μας έχει ποιοτική υπεροχή, διότι ανεβάζει τα brix (σάκχαρα) σχεδόν διπλάσια από τα ξένα. Το δικό μας προϊόν φθάνει τα 22-24 και τα εισαγόμενα τα 12. Η διαφορά αυτή αποτελεί για εμάς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν έχουμε αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό». Αναφορικά με την προώθηση και την προβολή του προϊόντος στις ξένες αγορές, ο κ. Γκάνιος δήλωσε: «Υπάρχει ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού για ποιοτικό νωπό βύσσινο. Η αγορά της Ιταλίας, της Σερβίας και της Πολωνίας έχουν αυξημένη ζήτηση. Για το θέμα της μεταποίησης, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την εισαγωγή έτοιμων χυμών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να πιέζει τη δική μας παραγωγή. Η ταυτότητα και πιστοποίηση του προϊόντος μας σε συνδυασμό με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, πιστεύω ότι θα δώσουν ώθηση στην καλλιέργεια του βύσσινου στον τόπο μας».

Η καλλιέργεια της βυσσινιάς

Το φυτό έχει προσαρμοστικότητα σχεδόν σε όλες τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή και από τον τρίτο χρόνο μπορεί να έχει πλούσια καρποφορία. Είναι απαιτητικό σε νερό κατά την περίοδο της καρποφορίας για τη δημιουργία νέων βλαστών. Οι εργάτες συλλέγουν από 80 έως 140 κιλά την ημέρα και οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 500 έως 1000 κιλά το στρέμμα.