Αυτό το άρθρο είναι 104 μηνών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

13.11.2015
3' διάβασμα
i-perifereia-dytikis-elladas-sto-2o-panellinio-synedrio-gia-tin-anaptyxi-tis-ellinikis-georgias-3721

Με επιτυχία και με την εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στο Ζάππειο Μέγαρο, με βασικό θέμα «Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους επιχειρούν και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Στο συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμών και των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλη Μιχαλόπουλοκαι υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές τα χαρακτηριστικά της σημερινής πραγματικότητας αλλά και τα νέα δεδομένα για την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα καθώς και την κατάσταση και εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη νέα νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την ανάγκη ενδυνάμωση τους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ο κ. Μπράμος τόνισε τη μεγάλη συμβατότητα του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας για τον αγροδιατροφικό τομέα με τις νέες σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης του αγροτικού τομέα όπως αυτές αναπτύσσονται στη νέα ΚΑΠ, αλλά και την ετοιμότητα των υπηρεσιακών δομών της Περιφέρειας να ανταποκριθεί στην διαχείριση και υλοποίηση εκχωρούμενων μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπράμος και οι συνεργάτες του, είχαν ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Γεώργιο Καρέτσο και άλλα στελέχη του Οργανισμού, κατά τις οποίες τονίσθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις δύο πλευρές για τη στελέχωση και λειτουργία των ερευνητικών Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Δυτικής Ελλάδα και την αξιοποίηση των αγροκτημάτων του για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας στην περιοχή μας.

Επίσης συζητήθηκε, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η δυνατότητα εφαρμογής και ανάπτυξης περιβαλλοντικών προγραμμάτων με σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών ή λιπασμάτων από την επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε την έκθεση αγροδιατροφικών προϊόντων σε παρακείμενη αίθουσα του Ζαπείου Μεγάρου, όπου συναντήθηκε και με παραγωγούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τους οποίους συνεχάρη για την άψογη παρουσίαση των προϊόντων τους και την εν γένει προβολή της Περιφέρειας στην έκθεση αυτή.

ΓΡΑΦΕΙ: