Έμφραγμα στα πυρηνελαιουργεία

Έμφραγμα στα πυρηνελαιουργεία

Τα μηνύματα ιδίως από τον νομό Ηλείας στην Πελοπόννησο είναι ανησυχητικά καθώς η συσσώρευση της συγκομιδής συγκεντρώνει τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία, άρα και παραγόμενου ελαιολάδου, ώστε τελικά, ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, δηλαδή τα πυρηνελαιουργεία, αδυνατούν, δεν προλαβαίνουν να επεξεργαστούν τον πυρήνα που προσκομίζουν τα ελαιοτριβεία.

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Εφέτος ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. η Ηλεία, έχουν μια πολύ καλή παραγωγή ελαιόκαρπου ώστε να προσδοκούν περί τους 18.000. χιλ. τόνους ελαιολάδου. Όμως οι καιρικές συνθήκες και οι παρατεταμένες ζέστες το φθινόπωρο καθυστέρησαν την συγκομιδή με αποτέλεσμα όλοι οι παραγωγοί να θέλουν τώρα μέσα σε λίγες ημέρες να μαζέψουν τις ελιές τους. Επίσης η τεχνολογία έχει βελτιώσει τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα συγκομιδής που χρησιμοποιούν οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ αντίστοιχη τεχνολογική πρόοδος έχει γίνει και στα ελαιουργικά μηχανήματα των ελαιοτριβείων που έχουν αυξήσει τις αποδόσεις τους.

Τελική κατάληξη τα πυρηνελαιουργεία, τα οποία δεν προλαβαίνουν να επεξεργαστούν τον πυρήνα, ιδίως των διφασικών ελαιοτριβείων, ο οποίος έχει και υψηλότερη υγρασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΠΑΤΡΙΣ, ο πρόεδρος του πυρηνελαιουργείου “Ελαιουργική” κ. Νίκος Γεωργακόπουλος, του μοναδικού στο νομό Ηλείας, περιγράφει το αδιέξοδο καθώς οι παραλαβές έχουν φτάσει τους 2.500 τόνους ημερησίως ενώ σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 1.000 τόνους. Τυχόν αναστολή των παραλαβών ελαιοπυρήνα, έστω και λίγες ημέρες, θα προκαλέσει αλυσιδωτά το χάος στα ελαιοτριβεία και στους ελαιοπαραγωγούς.

Από την άλλη πλευρά η εναπόθεση της ελαιοπυρήνας σε ανοικτούς λάκους προκειμένου να την επεξεργαστούν αργότερα θα προκαλέσει απαράδεκτα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω δυσοσμίας.

Ο κ. Γεωργακόπουλος της “Ελαιουργικής” ενημέρωσε σχετικά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει την κεντρική εξουσία.

Πάντως σε άλλους νομούς όπως στη Λακωνία η διαδικασία κυλάει ομαλά και το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης Συνεταιρισμών, σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρό της, κ. Νίκο Προκοβάκη, απορροφά  την προσκομιζόμενη πυρήνα.

Bασίλης Ζαμπούνης