Βιολογική στροφή στη Μεγάλη Βρετανία

Οι προοπτικές για τα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα

Βιολογική στροφή στη Μεγάλη Βρετανία

Οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν με τα χρόνια. Μεγάλος αριθμός αυτών αποφασίζει να στραφεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας την αρχή με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μετατόπισης των καταναλωτών, στο πεδίο των βιολογικών. Η συγκεκριμένη περιοχή κράτησε σταθερά υψηλές τις πωλήσεις των βιολογικών της κατά το 2015. Στα νωπά οπωροκηπευτικά σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 4,9%, όταν στα συμβατικά του είδους μειώθηκε κατά 0,9%.

Σήμερα, η βιολογική αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστολογείται στα 2,47 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να φτάσει μέσα στο 2016, τα 2,53 δισ. Αυτό προέκυψε με το λανσάρισμα καινοτόμων βιολογικών προϊόντων, που ήρθαν στην αγορά από μικρομεσαίους παραγωγούς. Τα νέα προϊόντα συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην διαφοροποίηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Έρευνα της Soil Association έδειξε πως οι καταναλωτές στράφηκαν στα μικρά, ανεξάρτητα μαγαζιά, κάτι που αύξησε τα έσοδά τους κατά 256 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα προϊόντα που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, είναι αρχικά οι παιδικές τροφές, καταλαμβάνοντας το 60% της αγοράς, ενώ ακολουθούν τα καρότα με 14% και το γιαούρτι με 8,3%. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης, κυριαρχούν τα κονσερβοποιημένα και τα έτοιμα φαγητά, το κρύο πρόχειρο φαγητό και από αυτά κυρίως οι μαρμελάδες και τα τρόφιμα που αλείφονται (+28,1%), τα ψάρια (+25,1%), το λάδι και το ξίδι (+17,5%), τα πουλερικά (+13,1%) και το τσάι (12,8%).

Παρά την αυξημένη ζήτηση, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται βιολογικά μειώνονται. Σύμφωνα με το τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και αγροτικών θεμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα μειωθήκαν οριακά από 5.760.000 στρέμματα το 2013, στα 5.480.000 στρέμματα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αγοραστές βιολογικών προϊόντων βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 25-44 και ανήκουν σε οικονομικά πιο εύπορες ομάδες. Επίσης είναι εκείνοι που έχουν παιδιά, όπως και εκείνοι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και αρχών του 2000. Οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην υγεία και συνήθως έχουν οικολογική συνείδηση, με το 86% των Βρετανών αγοραστών βιολογικών να ανακυκλώνουν, συγκριτικά με το 73% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Χριστίνα Καραβοκύρη