Ένα βιολογικό αγρόκτημα στον Πατραϊκό Κόλπο

Ένα βιολογικό αγρόκτημα στον Πατραϊκό Κόλπο

Ένα αγρόκτημα, που συνδυάζει τον βιολογικό τρόπο παραγωγής αγροτικών προϊόντων με την ευχάριστη διαμονή όσων ενδιαφέρονται να βιώσουν από κοντά τη φύση και όσα αυτή τους προσφέρει, βρίσκεται σε μια πανέμορφη παραλία του Πατραϊκού Κόλπου, στον οικισμό «Κρυονέρι», μεταξύ του επιβλητικού βουνού Βαράσοβα και των εκβολών του Εύηνου ποταμού.

Πρόκειται για το βιολογικό αγρόκτημα Socrates Organic Village, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά και όλων των ειδών τα οπωροκηπευτικά, σε συνδυασμό με την εκτροφή αρκετών κατοικίδιων ζώων, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αβγά, γάλα και κρέας. Στο αγρόκτημα συνυπάρχουν αρμονικά χήνες, πάπιες, κότες, παγώνια, κατσίκες, πρόβατα, γουρουνάκια, αγελάδες, τοπικών φυλών, σε κατάλληλους στάβλους.

Επίσης, έχει κατασκευαστεί ένα μικρό κτήριο πολλαπλών χρήσεων, στο οποίο υπάρχουν χώροι πραγματοποίησης συναντήσεων μικρών ομάδων, εκπαίδευσης επισκεπτών, αλλά και προβολής και πώλησης τοπικών βιολογικών προϊόντων. Το αγρόκτημα πιστοποιείται για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής που εφαρμόζει και με ISO 9001 για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

Ένα βιολογικό αγρόκτημα στον Πατραϊκό Κόλπο Το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται το αγρόκτημα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο και ανεμογεννήτρια, ενεργειακά τζάκια και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Χρησιμοποιούνται λαμπτήρες LED ή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και μηχανισμός για να σβήνουν αυτόματα τα φώτα, όταν χρειάζεται. Γίνεται, επίσης, καλή διαλογή στα απορρίμματα με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Όλα τα τρόφιμα προέρχονται από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων της περιοχής.

Η φιλοσοφία των δημιουργών του αγροκτήματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ο τρόπος καθημερινής πρακτικής στο αγρόκτημα. Για την ευχάριστη διαμονή των φιλοξενουμένων, έχουν κατασκευαστεί καλόγουστες ανεξάρτητες κατοικίες, όπου η αρμονία της τοπικής αρχιτεκτονικής συναντιέται με τις σύγχρονες ανέσεις. Οι κατοικίες διαθέτουν τον δικό τους ανεξάρτητο κήπο στον οποίο υπάρχουν όλα τα εποχικά φρούτα και κηπευτικά, ενώ όλες έχουν απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Πατραϊκού Κόλπου.

Νικολέτα Τζώρτζη