Βιολογικό βαμβάκι: Στάση αναμονής από τους παραγωγούς

Σε δίλημμα βρίσκονται οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, κυρίως οι Καρδιτσιώτες, αναφορικά με την καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάζει το συμβατικό (χαμηλή τιμή), αλλά και την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση που παρατηρείται, αφού μεγάλες εταιρείες (Nike, Levis κ.λπ.) λανσάρουν ολοένα και περισσότερο τα organic fashion. Με το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών, υπάρχει η εκτίμηση ότι αρκετοί βαμβακάδες θα στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια, ενώ στην Καρδίτσα υπάρχουν και τα εκκοκκιστήρια Ακκά, τα οποία διαθέτουν την πιστοποίηση για την παραλαβή και επεξεργασία βιολογικού βαμβακιού. Στην αναζήτηση κινήτρων προς τους παραγωγούς για βιολογικό βαμβάκι βρίσκεται και η Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Να σημειωθεί ότι την τριετία 2005-2007 παρουσιάστηκε έξαρση στην καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού, καθώς σύμφωνα με μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Βιολογικής Γεωργίας, Δρ. Δημήτρη Μπιλάλη, και της γεωπόνου κας Πατσιαλή «το 2005-2006 ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικού βαμβακιού. Η ζήτηση ξεπέρασε σημαντικά την προσφορά και το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής. Η ζήτηση αυτή ξεπέρασε κατά τρεις φορές τις πιστοποιούμενες παραγόμενες ποσότητες.

Η κατανομή εκτάσεων στη βιολογική καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα για το έτος 2005 σε σύνολο 4301 στρεμμάτων ανά την επικράτεια ήταν για την Θεσσαλία: Καρδίτσα 204,50, Τρίκαλα 117,30, Λάρισα 210,40 στρέμματα.

Στον νομό Καρδίτσας υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι θύλακες παραγωγής βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού για τους παρακάτω λόγους: Η καλλιέργεια αποτελεί ιστορικό προηγούμενο και οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά τη συμβατική καλλιέργεια.

Το περιβάλλον και τα υδατικά αποθέματα δίδουν στην περιοχή το σημαντικότερο προβάδισμα σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία στην καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού, δεδομένου του γεγονότος ότι η βιολογική γεωργία αντιτίθεται στην απώλεια των υδάτινων πόρων. Υπάρχει μικρός, αλλά σημαντικός αριθμός παραγωγών ενταγμένων στη βιολογική γεωργία που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα στη βιολογική γεωργία».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Μπιλάλης στην «ΥΧ», «το ενδιαφέρον ατόνησε το 2008, υπό τον φόβο της ανασφάλειας που προκάλεσε η οικονομική κρίση στη χώρα και λόγω της έλλειψης συγκεκριμένου σχεδίου δικτύωσης του προϊόντος».

Όσον αφορά τα εκκοκκιστήρια Ακκά στην Καρδίτσα, η τελευταία χρονιά που παρέλαβε βιολογικό βαμβάκι ήταν το 2011, αλλά στη συνέχεια δεν υπήρξε παραγωγή. Τα εκκοκκιστήρια Ακκά δηλώνουν έτοιμα, εφόσον σημειωθεί σχετικό ενδιαφέρον των παραγωγών να παραλάβουν ξανά το πιστοποιημένο προϊόν.

Γ. Ρούστας