Βιολογικό ζιζανιοκτόνο made in Larissa

Ελληνική καινοτομία, με εθνικό και ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, προσελκύει το ενδιαφέρον Ιταλών αμπελοκαλλιεργητών

Το ριγανέλαιο κατά των ζιζανίων

Όταν η νανοτεχνολογία και το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό δίνουν ραντεβού με την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, το… ταπεινό ριγανέλαιο γίνεται «υπερόπλο» κατά των ζιζανίων. Σε αυτή τη λογική κινείται το πρώτο διεθνώς βιολογικό ζιζανιοκτόνο, made in Larissa, με βασική ύλη το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το οποίο αυτή την περίοδο αναζητά χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να βρει εμπορική διέξοδο τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός συνόρων.

Το σκεύασμα, το οποίο διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίπλωμα, έχει ήδη δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους τύπους ζιζανίων. Μάλιστα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ιταλών αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την αγορά του, καθώς η χρήση του σε βιολογικές καλλιέργειες αποτελεί την απάντηση σε μία πάγια ανάγκη των παραγωγών.

ζιζανιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ιωάννης ΒασιλάκογλουΩστόσο, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο ζιζανιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ιωάννης Βασιλάκογλου, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που δημιούργησε το προϊόν, επί του παρόντος δεν είναι εφικτή η εμπορική διάθεσή του, αφού απαιτείται η είσοδος του σκευάσματος σε κανονική παραγωγική διαδικασία.

Πάντως, οι ελπίδες για την εξέλιξη του ερευνητικού προγράμματος, ώστε το προϊόν της έρευνας να λάβει τη μορφή τελικού προϊόντος, αναζωπυρώνονται, καθώς δρομολογείται η ένταξη της σχετικής επένδυσης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκογλου, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε το όλο εγχείρημα να βρει μια δίοδο χρηματοδότησης, ενδεχόμενα μέσα από τις δράσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

«Η επένδυση στην παραγωγή του προϊόντος θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση και στην καλλιέργεια της ρίγανης. Η αγορά, τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή, είναι έτοιμη. Το όλο εγχείρημα θα λειτουργήσει πολλαπλά, ανοίγοντας έναν κύκλο εργασιών από τον παραγωγό μέχρι το αποστακτήριο για την παραγωγή του το ριγανέλαιου» υπογραμμίζει.

Βιολογικό ζιζανιοκτόνο made in Larissa

Η έρευνα

Σε μία εποχή που η Ελλάδα -σε εθνικό επίπεδο- προσπαθεί να ξεχωρίσει την ήρα (δηλαδή το ζιζάνιο) από το σιτάρι, το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό φαίνεται ότι έχει κάνει ήδη τον διαχωρισμό. Απαντά μάλιστα θετικά στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να παράξει το πρώτο βιολογικό ζιζανιοκτόνο, τροφοδοτώντας με ελληνική τεχνογνωσία τους Ευρωπαίους -και όχι μόνο- παραγωγούς, ειδικά εκείνους που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Το καινοτόμο φυσικό ζιζανιοκτόνο, με δραστική ουσία αιθέρια έλαια, φέρει τη σφραγίδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και ειδικότερα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

zizanioktono-riganelaio-larissa4

Αποτελεί ιδέα μιας ομάδας τριών φοιτητριών του ΤΕΙ και είναι αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τις τρεις σπουδάστριες, οι επιβλέποντες καθηγητές, Κώστας Πετρωτός και Πασχάλης Γκουτζίδης, ενώ η έρευνα έγινε σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή Ιωάννη Βασιλάκογλου.

Όπως μας περιγράφει ο κ. Βασιλάκογλου, το φυσικό ζιζανιοκτόνο έχει ως δραστικό συστατικό το αιθέριο έλαιο της ρίγανης ή και άλλο αιθέριο έλαιο, το οποίο ενσωματώθηκε σε ένα αδρανές φυτικό υλικό και μετατράπηκε, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, σε κάψουλα.

Βιομηχανική παραγωγή

Μετά από την πενταετή έρευνα και τις πειραματικές και πρακτικές δομικές, το ελληνικό βιολογικό ζιζανιοκτόνο βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης τρόπου για εμπορική αξιοποίηση και βιομηχανική παραγωγή. Οι προοπτικές εφαρμογής του στη βιολογική γεωργία και στην ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργικής παραγωγής, λόγω της έλλειψης τοξικότητας, δείχνουν πολλά υποσχόμενες.

«Η ελληνική ρίγανη έχει αποδειχθεί, τόσο λόγω καιρικών συνθηκών όσο και λόγω γενετικού υλικού, ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο. Δεν έχουμε σταματήσει να πειραματιζόμαστε με το νέο φυσικό φυτοπροστατευτικό προϊόν. Το έχουμε ήδη τοποθετήσει σε απλούς ψεκαστήρες και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτικό εναντίον παθογόνων οργανισμών και ζιζανίων» σημειώνει ο κ. Βασιλάκογλου.

Στόχος, πλέον, είναι η όλη εργαστηριακή δουλειά που έχει γίνει να αξιοποιηθεί, μέσω μιας παραγωγικής επένδυσης, ώστε το προϊόν να λάβει βιομηχανική μορφή και να μπορεί να τυποποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι θα προκύψει ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν για τη βιολογική γεωργία.

Να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν γίνει αντίστοιχα πειράματα, τα οποία δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον τελικό στόχο, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού βιολογικού ζιζανιοκτόνου σε πραγματικές συνθήκες αγροτικής εκμετάλλευσης.

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 07 της «ΥΧ»