Οι Βούλγαροι Έλγιν δεν τιμωρήθηκαν

Οι Βούλγαροι Έλγιν δεν τιμωρήθηκαν

Τα εγκλήματα κατά των ανθρώπων κι η καταλήστευση ταμείων, ελληνικών θρησκευτικών μνημείων και λειψάνων κι ιστορικών χειρόγραφων και κειμηλίων, από Βούλγαρους κομιτατζήδες κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών χρονικών περιόδων στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και ζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η επιτροπή υπό τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη άκουσε προσεκτικά το μακροχρόνιο αγώνα που κάνει η Μητρόπολη Δράμας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Παύλο, προκειμένου να σταματήσουν σημαντικά ιστορικά χειρόγραφα και θρησκευτικά κειμήλια να κοσμούν βουλγαρικά μουσεία και να επανέλθουν στη χώρα ενώ πληροφορήθηκε και για τα εγκλήματα που έγιναν από Ιταλούς κατακτητές στο μαρτυρικό Δομένικο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κι η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα μίλησε για τις τρεις χρονικές περιόδους, που η περιοχή βρέθηκε υπό βουλγαρική κατοχή με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν από ασιτία, να εκτοπίζονται σε καταναγκαστική εργασία κι οι υποδομές της Βόρειας Ελλάδας να καταστραφούν.

Οι εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για το δικαστικό ένσημο αλλά και για το κόστος μεταφράσεων, διότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο κι απαγορευτικό για όσους έχουν πληγεί οι οικογένειές τους και θέλουν να υπάρξουν αποζημιώσεις…

Άννα Στεργίου