Πρωταθλητής η Γερμανία στην αγορά βιολογικών

Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά άγγιξαν τα 7,9 δισ. ευρώ

Πρωταθλητής η Γερμανία στην αγορά βιολογικών

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας άγγιξαν τα 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών πωλήσεων βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και στο 4% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του USDA για τις αγορές το 2016, στη Γερμανία οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν τριπλασιαστεί από το 2000. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν στηρίζεται μόνο στην εγχώρια παραγωγή, αλλά κυρίως στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Κύριοι λόγοι για το υψηλό μερίδιο εισαγωγών είναι οι αυξήσεις των τιμών για τα συμβατικά προϊόντα και οι τιμές ενοικίασης καλλιεργήσιμης γης.

Εισαγωγές

Ο υψηλός αριθμός εισαγωγών στη Γερμανία μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα, αφού παράγει όλα τα προϊόντα που έχουν αυξημένη ζήτηση στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εισάγει προϊόντα όπως βιολογικές πατάτες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και λάδι, τα οποία η Ελλάδα παράγει σε μεγάλες ποσότητες. Τα προϊόντα που εισάγονται στη Γερμανία πωλούνται τόσο σε παραδοσιακές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, όσο και σε ειδικά καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Επίσης, κάποιοι Γερμανοί λιανοπωλητές εισάγουν προϊόντα απευθείας από άλλες χώρες.

Αλυσίδες λιανικής

Η επέκταση των ειδικών καταστημάτων βιολογικών τροφίμων, τα τελευταία χρόνια, ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των πωλήσεων των εν λόγω προϊόντων. Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων διακινούν το ήμισυ των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων στη Γερμανία, ενώ το άλλο μισό κατευθύνεται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων λιανικής πώλησης. Εκτιμάται ότι στη Γερμανία δραστηριοποιούνται περισσότερα από 2.400 καταστήματα βιολογικών προϊόντων, πολλά από τα οποία έχουν τη μορφή αλυσίδων λιανικής.

Η εταιρεία Den’s δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ εταιρείες όπως η Alnatura, η Basic, η BioCompany, η Ebl και η SuperBioMarkt δραστηριοποιούνται σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας με πολλά καταστήματα. Τις περισσότερες πωλήσεις βιολογικών προϊόντων το 2014 έκανε η εταιρεία Alnatura, οι οποίες ανήλθαν στα 407 εκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική αγορά βιολογικών προϊόντων προσφέρει καλές ευκαιρίες για τους εξαγωγείς βιολογικών, ενώ η επιτυχία τοποθέτησης προϊόντων εξαρτάται κυρίως από τη γνώση της αγοράς και την προσωπική επαφή.

Βικτωρία Αποστολοπούλου