Διάσωση και ανάδειξη του σαγκουινιού Γουρίτσας

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Μυρτιάς «Κουρήτις Γη»

Την ξεχασμένη φήμη του διάσημου, κατά το παρελθόν, σαγκουινιού Γουρίτσας, της μοναδικής στον κόσμο ποικιλίας πορτοκαλιού που ευδοκιμεί αποκλειστικά στον κάμπο της Μυρτιάς, στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Τριχωνίδας, επιχειρεί να επαναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Μυρτιάς «Κουρήτις Γη».

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθορίστηκαν οι πέντε βασικοί άξονες για την επόμενη πενταετία, με σκοπό τη διάσωση του Σαγκουινιού Γουρίτσης, αλλά και την εντατικοποίηση των διαδικασιών για την ονομασία του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Πρότυπη φυτεία

Ο Σύλλογος παρήγγειλε ήδη σε καλλιεργητή της Μυρτιάς 100 δενδρύλλια σαγκουινιάς, αλλά και κάποια δενδρύλλια μαγληνής λεμονιάς, μπολιασμένα σε ντόπια νεραντζιά, χωρίς ορμόνες ριζοβολίας. Όταν οι μικρές σαγκουινιές (και οι μαγληνές λεμονιές) θα είναι έτοιμες για φύτευση, ο Σύλλογος θα υποβάλει αίτημα στον Δήμο Θέρμου –στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα δύο (εγκαταλειμμένα από χρόνια) κτήματα των δύο κλειστών δημοτικών σχολείων του χωριού– και θα ζητήσει την ενοικίασή τους αντί συμβολικού αντιτίμου.

Σκοπός να δημιουργηθεί εκεί μία μικρή πρότυπη φυτεία παραδοσιακής καλλιέργειας, βασισμένη στην εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου. Οι μελλοντικοί καλλιεργητές θα έχουν έτσι δύο μικρά περιβόλια αναφοράς, δύο στρέμματα το καθένα, όπου θα εφαρμόζεται ο πατροπαράδοτος τρόπος καλλιέργειας. Οι ιδιοκτήτες γεωργικής γης στη Μυρτιά που θα θελήσουν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της σαγκουινιάς ή και της μαγληνής λεμονιάς (που κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν της Μυρτιάς) θα ξεκινούν από αυτήν την πρότυπη μονάδα, η οποία θα τους παρέχει πληροφορίες και τεχνογνωσία για την παραγωγή, την εμπορία, αλλά και το μάρκετινγκ που έχει ανάγκη το προϊόν.

Ετήσια λαϊκή αγορά

Σε συνεργασία με τον Δήμο, θα επιχειρηθεί να θεσμοθετήσει ετήσια λαϊκή αγορά, όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν οι ίδιοι τα σαγκουίνια και τα λεμόνια τους στο αγοραστικό κοινό. Η ετήσια λαϊκή, στη δημοφιλή τοποθεσία του Αϊλιά Μυρτιάς, θα έχει τη μορφή Γιορτής του Σαγκουινιού, γι’ αυτό και θα πλαισιώνεται από ανάλογες εκδηλώσεις.

Στον τέταρτο άξονα περιλαμβάνεται η κοινωνική διεργασία που απαιτείται για τη συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών Σαγκουινιού. Η Ομάδα Παραγωγών θα επεξεργαστεί –σε οικονομική πλέον βάση– τα επιχειρηματικά βήματα που πρέπει στη συνέχεια να γίνουν για την παλιννόστηση της παραγωγής εσπεριδοειδών στον κάμπο της Μυρτιάς.

Έκδοση βιβλίου

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η έκδοση βιβλίου με τίτλο «Το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης». Το υλικό του βιβλίου χρησιμοποίησε ήδη ο Δήμος Θέρμου για τη σύνταξη φακέλου με στόχο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου πάνε υπέρ του Ταμείου του Συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου, θα διατίθεται φρέσκος χυμός σαγκουινιού Γουρίτσης χωρίς παγάκι σε διάφορες καφετέριες στον Θέρμο, ενώ ήδη προσφέρεται πειραματικά σε επιλεγμένες καφετέριες του Αγρινίου.