Tο εθνικό σχέδιο της Ιταλίας για τον τομέα ελαιολάδου και ελιάς

Tο εθνικό σχέδιο της Ιταλίας για τον τομέα ελαιολάδου και ελιάς

Στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος εθνικού σχεδίου της Ιταλίας για το τομέα του Ελαιολάδου ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε:

«Με την έγκριση για πρώτη φορά ενός εθνικού σχεδίου για τον τομέα του ελαιολάδου, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μια παραγωγική στρατηγική που έλειπε για πάρα πολλά χρόνια στην Ιταλία. Ο από κοινού στόχος μας, μαζί με το σύνολο της αλυσίδας αξίας του τομέα, είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε 32 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουμε την αναδιοργάνωση του ιταλικού ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς, με ένα σχέδιο που θα υποστηριχθεί περαιτέρω με περιφερειακούς πόρους, μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης».

Το σχέδιο αποτελεί την υλοποίηση τμήματος της συνολικής στρατηγικής της Ιταλίας, προκειμένου να ενισχύσει παραγωγικούς τομείς που βρίσκονται σε κρίση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση της εγχώριας παραγωγής χωρίς αντίστοιχη άσκηση πίεσης στους φυσικούς πόρους, ιδίως τους υδάτινους, μέσω της εισαγωγής νέων «φιλοπεριβαλλοντικών» μεθόδων καλλιέργειας
  • Προώθηση της έρευνας για την ενίσχυση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του τομέα και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του Made in Italy εντός και εκτός ΕΕ,
  • Εισαγωγή νέων εξ ολοκλήρου μηχανοκίνητων συστημάτων ελαιοκαλλιέργειας,
  • Προώθηση και στήριξη της συγκέντρωσης και της οικονομικής οργάνωσης των φορέων του τομέα σύμφωνα με τους κανόνες περί συλλογικών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του κοινοτικού Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγορά (ΚΟΑ).

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο έρχεται σε συνέχεια της ιστορικής συμφωνίας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που συνάφθηκε μεταξύ του συνόλου των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων του τομέα τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας.