Ελαιόλαδο από τη Λακωνία σε κάθε ήπειρο

Το success story της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ , που επένδυσε στην τυποποίηση

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία σε κάθε ήπειρο

«Ξεκινήσαµε στις αρχές του 2006, αλλά έως ότου να πάρουµε µυρωδιά τι συνέβαινε πέρασε κανένας χρόνος. Όµως, πηγαίνουµε όλο και καλύτερα». Ο πρόεδρος της KAΣΕΛΛ ΑΕ (πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών της Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας), Νίκος Γραµµατικάκης, εξηγεί πώς άρχισε η περιπέτεια των εξαγωγών συσκευασµένου ελαιολάδου για οκτώ αγροτικούς συνεταιρισµούς της Λακωνίας (ΑΣ Αγγελώνας, ΑΣ Μολάων – Πακίων, ΑΣ Ασωπού, ΑΣ Συκιάς, ΑΣ Αγ. Δηµητρίου Ζάρακα, ΑΣ Αγ. Δηµητρίου – Αγ. Νικολάου Ταλάντων, ΑΣ Νόµιων Βουτίων Μονεµβασίας, ΑΣ Μεταµορφώσεως).

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία σε κάθε ήπειρο
Ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, Νίκος Γραμματικάκης

Σήµερα, το ελαιόλαδο µε την επωνυµία Φίλαιος εξάγεται κυρίως σε Αυστραλία και Αµερική (το 50%) και το υπόλοιπο σε Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα, Ιράν, Μεγάλη Βρετανία, Γερµανία, Γαλλία, Δανία, Μολδαβία και Βουλγαρία, µε ετήσιο τζίρο 1,7 εκατ. ευρώ Η ΚΑΣΕΛΛ συσκευάζει περίπου 500 τόνους ελαιόλαδο ετησίως από τους οποίους εξάγει το 95%.

Τα φυσικά µέλη των συνεταιρισµών, που συµµετέχουν στην κοινοπραξία, είναι 2.700 και καλλιεργούνται συνολικά 80.000 στρέµµατα, από τα οποία τα 40.000 έχουν ενταχθεί στην ολοκληρωµένη διαχείριση.

Φυσικά, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου των συνεταιρισµών είναι πολύ µεγαλύτερη, καθώς παράγουν 6.000-7.000 τόνους ελαιόλαδου και κάνουν ετήσιο τζίρο 20 εκατοµµύρια ευρώ. Ενδεικτικά, µόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μολάων (ένας από τους οκτώ) κάνει τζίρο πάνω από 6 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις του στην Ιταλία φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ. Όµως, όσον αφορά τις εξαγωγές, το ζήτηµα είναι το προϊόν να «φεύγει» επώνυµα, ώστε να ενισχυθεί το brand name που έχει στηθεί, το ελαιόλαδο Λακωνίας να γίνει γνωστό µε τις ιδιαιτερότητές του και οι παραγωγοί να ωφεληθούν από καλύτερες τιµές.

Ο δύσκολος δρόµος προς την κερδοφορία

«Η αγορά είναι κατειληµµένη από χώρες που έχουν πολύ µικρότερο κοστολόγιο. Πρέπει, λοιπόν, να σπρώξεις για να χωθείς και αυτό είναι δύσκολο, θέλει προσπάθεια και δουλειά. Όµως, κάθε χρόνο κινούµαστε ανοδικά και έχουµε ξεπεράσει το νεκρό σηµείο, που καλύπτουµε τα ανελαστικά µας έξοδα, οπότε έχουµε κέρδη», εξηγεί ο κ. Γραµµατικάκης. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η ΚΑΣΕΛΛ στοχεύει σε εξαγωγές στη Βραζιλία και στη Ρωσία, όπου όµως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές. «Φτιάξαµε ένα συσκευαστήριο για το οποίο πήραµε δάνειο και τώρα αυτό το δάνειο είναι βραχνάς, αφού δεν µας επιτρέπει να ρίξουµε όσα κεφάλαια θέλουµε στην αγορά. Ήµασταν έτοιµοι να κάνουµε επέκταση στο συσκευαστήριο, µια επένδυση 600.000 ευρώ, γιατί όταν εξάγεις τρόφιµα πρέπει να είσαι φαρµακείο. Όµως, την τελευταία στιγµή επιβλήθηκαν τα capital controls και όλα πήγαν πίσω».

Βραχνάς στα σχέδια 
η έλλειψη ρευστότητας

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία σε κάθε ήπειροΟ στόχος της ΚΑΣΕΛΛ για την επόµενη τριετία είναι ο διπλασιασµός των ποσοτήτων που εξάγει. Πρώτη ύλη και διάθεση υπάρχει, αλλά χρειάζεται δουλειά. «Για εµάς, είναι µεγάλο θέµα η έλλειψη ρευστότητας και χρηµατοδοτικής υποστήριξης. Πώς να πολεµήσεις τις τιµές των µεγάλων ονοµάτων;» λέει ο κ. Γραµµατικάκης, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι θα µπορούσαν να γίνουν οικονοµίες κλίµακας. Για παράδειγµα, οι οκτώ συνεταιρισµοί – συνέταιροι στην ΚΑΣΕΛΛ διατηρούν ο καθένας το δικό του ελαιοτριβείο. Μάλιστα, στη Λακωνία υπάρχουν περίπου 120 ελαιοτριβεία, όσα λειτουργούν αυτήν τη στιγµή σε όλη την Ισπανία.

Η ΚΑΣΕΛΛ συµµετέχει σε πρόγραµµα ΟΕΦ (Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων), µέσω του οποίου µπορούν να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Τάνια Γεωργιοπούλου