Η Helen Browning και η βιολογική χοιροτροφία

Η κορυφαία εμπειρογνώμων δίνει συμβουλές σε επίδοξους νέους παραγωγούς

Η Helen Browning και η βιολογική χοιροτροφία

Ο κλάδος της βιολογικής παραγωγής χοίρων αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες, παρέχοντας ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς, παράλληλα με την εξαιρετικά καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Η Helen Browning, σύμβουλος στην Soil Association της Αγγλίας, ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με τη βιολογική εκτροφή χοίρων. Με βάση την εμπειρία της, δίνει πρακτικές συμβουλές σε όσους ασχολούνται με τη βιολογική εκτροφή χοίρων ή ενδέχεται να ασχοληθούν.

Εκτροφή

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς για τη μετάβαση από τη συμβατική εκτροφή στη βιολογική, και ο κάθε εκτροφέας θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Browning, οι αγρότες συνήθως ξεκινούν με ζώα μη βιολογικής εκτροφής, ώστε οι θηλυκοί χοίροι να υποβληθούν στην κατάλληλη περίοδο μετατροπής, πριν να μπορέσουν να γεννήσουν βιολογικά νέους χοίρους. Οι χοίροι αναπαραγωγής που προέρχονται από μη βιολογικά αγροκτήματα, θα πρέπει στη συνέχεια να εκτρέφονται και να τρέφονται με βιολογικά πρότυπα. Η βιωσιμότητα της βιολογικής χοιροτροφίας εξαρτάται άμεσα με την καλή διαβίωση των ζώων, γι’ αυτό το λόγο οι χοίροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους όλο τον χρόνο, σε περιοχή με χαμηλή βροχόπτωση.

Αντιμετώπιση ασθενειών

Κάθε εκτροφέας βιολογικών χοίρων θα πρέπει να γνωρίζει πως στη βιολογική χοιροτροφία περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η χρήση συμβατικών κτηνιατρικών φαρμάκων και θεραπειών και προτιμάται η χρήση ομοιοπαθητικών και φυτικών σκευασμάτων. Η εμπειρογνόμωνας συμβουλεύει να μετακινούνται τα ζώα και να μην μένουν για πολύ καιρό στο ίδιο κομμάτι γης, γιατί έτσι μειώνονται οι ασθένειες και ενισχύονται οι αποδόσεις. «Αυτό σημαίνει ότι οι χοίροι δεν μένουν στην ίδια γη για πολύ καιρό και έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε αντιβιοτικά, διότι οι ασθένειες και τα παράσιτα περιορίζονται στο ελάχιστο», αναφέρει.

Εκπαίδευση και επισκέψεις

Η Helen Browning τονίζει πως η σωστή ενημέρωση πριν την ενασχόληση με τη χοιροτροφία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προτείνει επισκέψεις σε μια καλά οργανωμένη βιολογική εκμετάλλευση χοίρων, ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να κατανοηθεί η λειτουργία της.

Αγορά

Η ένταξη στην αγορά και τα δίκτυά της, θα καθορίσουν εν πολλοίς την προοπτική επιτυχίας του εγχειρήματος. Η σχετικά μικρή εκμετάλλευση πρέπει να προσανατολιστεί, κυρίως στο ξεκίνημά της, στην τοπική αγορά και τα τοπικά εστιατόρια. Αντίθετα, για πιο μεγάλα μεγέθη, πρέπει κανείς να απευθυνθεί μάλλον σε δίκτυα χονδρικής διάθεσης.

Βικτωρία Αποστολοπούλου