Θα φυτεύουν κηπευτικά μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Έντονο το ενδιαφέρον από πολίτες της περιοχής που θα έχουν τον δικό τους κήπο

Θα φυτεύουν κηπευτικά μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ξεκινάει, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, στα Χανιά, ένα πρόγραμμα για το οποίο την ευθύνη έχει το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης και αφορά μια μεγάλη μερίδα ατόμων που θέλουν να καλλιεργήσουν τα δικά τους προϊόντα, αλλά είτε δεν έχουν κάποια έκταση κοντά στο σπίτι τους είτε μένουν σε πόλη και δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Αυτό, λοιπόν, οι κάτοικοι των Χανίων μπορούν να το κάνουν πράξη, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να φτιάξει τον δικό του λαχανόκηπο, φυτεύοντας και καλλιεργώντας τα δικά του οπωροκηπευτικά. «Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να έχω τον δικό μου κήπο, για να καλύψω μέρος των αναγκών του σπιτιού μου, όχι για να γλιτώσω από το κόστος, αλλά κυρίως για να απασχοληθώ με τη γη και να δουν και τα παιδιά μου αυτήν τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όσοι ασχολούνται με τη γη, ακόμη και ερασιτεχνικά, λένε με βεβαιότητα ότι αυτό λειτουργεί με τρόπο θαυματουργό στην ψυχολογία τους», διευκρινίζει ο Μανώλης Χανιωτάκης, που είναι έτοιμος για τον δικό του κήπο, καθώς ήδη έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και επί της ουσίας κάνει το πρόγραμμα να διαφέρει, είναι η υποστήριξη που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν από καλλιέργειες, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι το προσωπικό του Πάρκου θα είναι στη διάθεση κάθε καλλιεργητή για να του παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, ενώ η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Το πρόγραμμα φέτος με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ξεκινά με τη διάθεση 18 παρτεριών, έκτασης 25 τ.μ. το καθένα. «Δεν είναι το πόσα προϊόντα θα βγάλεις από τον κήπο σου, είναι κυρίως η αίσθηση ότι θα τα έχεις καλλιεργήσει ο ίδιος και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα έχεις αφιερώσει χρόνο σε σένα και την οικογένειά σου, παράγοντας κάτι υγιεινό», διευκρίνισε ο κ. Χανιωτάκης, που δεν βλέπει την ώρα να ξεκινήσει να καλλιεργεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε καλλιεργητής θα είναι υπεύθυνος των δικών του εργαλείων, θα μπορεί να περιφράξει, εφόσον το επιθυμεί, με δικό του κόστος τον κήπο του, ενώ τα φυτικά υπολείμματα θα ρίχνονται στους κάδους κομποστοποίησης.

  • Κάλια Πετσαλάκη