Ιχνηλασιμότητα κατά της νοθείας στο ιταλικό ελαιόλαδο

Ιχνηλασιμότητα κατά της νοθείας στο ιταλικό ελαιόλαδο

Σήμα αυθεντικότητας με τη χρήση barcode θα επικολληθεί στις συσκευασίες του εξαιρετικά παρθένου ιταλικού ελαιόλαδου, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλης έκτασης νοθείας του προϊόντος.

Η επισήμανση θα αφορά μόνο προϊόν που παράχθηκε στην Ιταλία από την έκθλιψη ιταλικής πρώτης ύλης, ενώ ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη διαδρομή του προϊόντος, από το χωράφι του ελαιοπαραγωγού στο ράφι.

Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους εμπνευστές του εγχειρήματος, την ιταλική αγροτική οργάνωση CIA, την εθνική ένωση ελαιοκαλλιεργητών CNO και το κρατικό τυπογραφείο, οι ετήσιες απάτες εις βάρος του ιταλικού ελαιόλαδου υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Με την ενέργεια αυτή αναμένεται να προστατευθεί τόσο η οικονομική θέση των 800.000 περίπου ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, όσο και οι καταναλωτές των 40 Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης που παράγονται.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα. Ο έλεγχος της νοθείας του προϊόντος που συχνά ταυτίστηκε για το πιο σκοτεινό κομμάτι της οικονομίας της Ιταλίας, σημαίνει ότι μπορεί να ελεγχθεί οποιασδήποτε μορφής νοθεία (ακόμη) και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου, που εξάγεται χύμα και ενσωματώνεται σε μείγματα ελαιολάδων, ή ακόμη και σε ιταλικά ΠΟΠ. Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε ότι η απουσία της μεγαλύτερης ιταλικής αγροτικής οργάνωσης Coldiretti από το εγχείρημα, αυτής που κατηγορήθηκε για τις πρακτικές της στην ιταλική γεωργία και ύπαιθρο κατά το παρελθόν, δεν θα το υπονομεύσει.

“ΥΧ”