Καρύδια Πεκάν: Καρπός… κερδοφορίας

Καρύδια Πεκάν: Καρπός... κερδοφορίας

Σημαντικά κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με το καρύδι και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για ένα προϊόν αμερικανικής προέλευσης, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, το οποίο έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, η καλλιέργειά του χρειάζεται υπομονή, γιατί τα δέντρα φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη στα δέκα χρόνια. Στην Ηλεία, η νέα αυτή καλλιέργεια ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από λίγα χρόνια, καθώς οι καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του.

εναλλακτική καλλιέργεια καρυδι πεκάνΣύμφωνα με τους ειδικούς, το υπεραιωνόβιο αυτό δέντρο απαιτεί βαθύ έδαφος, αργιλοασβεστώδες, ενώ ένα καλό PH για το έδαφος είναι 6,5 με 7. Xρειάζεται αρκετό πότισμα και αντέχει σε αλατώδη νερά. Επίσης, το χωράφι πρέπει να έχει καλή στράγγιση και να είναι αρδευόμενο.

H καλλιέργεια του πεκάν μπορεί να αποδώσει καθαρό κέρδος που θα κυμαίνεται από 500 έως 800 ευρώ το στρέμμα.Oι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν κυμαίνονται από 40-70 κιλά καρύδια σε ηλικία 12 ετών, δηλαδή 400-700 κιλά το στρέμμα σε καρύδια με τους φλοιούς τους, που μπορούν να δώσουν 150-200 κιλά ψίχας το στρέμμα.

H συγκομιδή του καρπού γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με την ποικιλία και όταν το πράσινο εξωτερικό περίβλημα αλλάξει χρώμα και αρχίσει να σχίζεται.