Κρήτη: «Πολιτιστικοί Αγώνες», ένας θεσμός για κάθε γούστο

Κρήτη: «Πολιτιστικοί Αγώνες», ένας θεσμός για κάθε γούστο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι «Πολιτιστικοί Αγώνες 2016», που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για έναν θεσμό που συμπεριλαμβάνει θεατρικά σεμινάρια, φεστιβάλ θεάτρου, συναντήσεις χορωδιών, λογοτεχνικό διαγωνισμό και παράλληλες εκδηλώσεις.

Οι «Πολιτιστικοί Αγώνες ξεκίνησαν στις 20 Μαρτίου, με τη συναυλία του Αργύρη Μπακιρτζή και των String Theory Ensemble στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Ο πρώτος κύκλος τους αφορούσε σεμινάρια θεάτρου, αμφότερα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θέματα των σεμιναρίων αποτέλεσαν μεταξύ άλλων η Θεατρική Γραφή, η Φωνητική Εκπαίδευση (σ.σ. υπό τον τίτλο «Η φωνή στο τραγούδι και τον λόγο»), ενώ επιχειρήθηκε και μια πρώτη βιωματική επαφή με την «ομαδική» υποκριτική.

Αμέσως μετά τον κύκλο των σεμιναρίων, στις 31 Μαρτίου, ξεκίνησε το φεστιβάλ θεάτρου, όπου 15 θεατρικές ομάδες από την Κρήτη θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, έως τις 17 Απριλίου. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση χορωδιών στον Θεατρικό Σταθμό, όπου στις 19 Απριλίου θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους οι Παιδικές – Νεανικές Χορωδίες, στις 20 Απριλίου οι Παραδοσιακές Χορωδίες και στις 21 Απριλίου οι Μικτές – Πολυφωνικές Χορωδίες του Ηρακλείου.

Η τελετή λήξης των Αγώνων θα γίνει στις 24 Απριλίου, μετά την τέλεση του λογοτεχνικού διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τις παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις. Τότε, Κυριακή των Βαΐων, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, παρουσία της Φιλαρμονικής, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Δήμου και με την απονομή των επαίνων και των διακρίσεων των συμμετεχόντων στους «Αγώνες» και τον λογοτεχνικό διαγωνισμό, ο φετινός θεσμός θα ρίξει αυλαία.