Κτήμα Μερκούρη: Ένας παράδεισος στην Ηλεία

Κτήμα Μερκούρη: Ένας παράδεισος στην Ηλεία

Ένας επίγειος παράδεισος που, αντί για απαγορευμένους καρπούς, προσφέρει μεθυστικό κρασί, με τις ρίζες του απλωμένες στον προηγούμενο αιώνα, βρίσκεται στο Κορακοχώρι Ηλείας.

Κτήμα Μερκούρη: Ένας παράδεισος στην ΗλείαΠρόκειται για το Κτήμα Μερκούρη, ένα από τα ωραιότερα οργανωμένα επισκέψιμα αγροκτήματα και οινοποιεία στην Ελλάδα, το οποίο έχει βραβευτεί αρκετές φορές για το κρασί που παράγει.

Είναι ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα κορινθιακής σταφίδας. Οι αμπελώνες του Kτήματος Μερκούρη είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις κατοικίες της οικογένειας, καθώς και σε ακόμη δύο γειτονικές τοποθεσίες, και εκτείνονται σε συνολική έκταση περίπου 160 στρεμμάτων.

Όλοι οι αμπελώνες, καθώς και οι λοιπές καλλιέργειες του κτήματος, έχουν ενταχθεί σε σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται περισσότερες από 15 ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, από την οινοποίηση των οποίων παράγονται τα κρασιά της εταιρείας. Οι ποικιλίες αυτές είναι οι εξής:

  • Η παραδοσιακή για το Κτήμα Μερκούρη ερυθρή ποικιλία Refosco, σε δύο κλώνους: Τον κλώνο Refosco Μερκούρη, ο οποίος καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870, και τον νεότερο κλώνο Refosco dal Peduncolo Rosso.
  • Οι πολύ σημαντικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο και Αυγουστιάτης.
  • Οι γαλλικής προέλευσης ερυθρές ποικιλίες Merlot, Syrah, Mourvedre και Grenache rouge και η ιταλικής προέλευσης ποικιλία Negroamaro.
  • Οι εξίσου σημαντικές λευκές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Ρομπόλα.
  • Η γαλλική λευκή ποικιλία Viognier.
  • Οι ιταλικές Ribolla Gialla και Malvazia Aromatica.
  • Η ισπανική Albarino

Κτήμα Μερκούρη: Ένας παράδεισος στην Ηλεία

Σήμερα, η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη ΑΕ διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, που είναι η 4η γενιά της οικογένειας.

Νικολέτα Τζώρτζη