Μεσσηνία και λάδι πάνε μαζί

Μεσσηνία και λάδι πάνε μαζί

Ο νομός Μεσσηνίας εξακολουθεί να κρατά τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής ελαιόλαδου της χώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα του. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη συνεχή αναβάθμιση και τη διατήρηση της ιδιαίτερα υψηλής θέσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ελαιοπαραγωγή. Στην περιοχή παράγεται το ποιοτικά ανώτερο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη και οι επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας καλαμών με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας».

Η «ΥΧ» βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των ΑΣ Στέρνας και ΑΣ Γαργαλιάνων, στα πλαίσια του προγράμματος ΟΕΦ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Foodstandard. Με επίκεντρο την περιοχή της Μεσσήνης, η παραγωγή και εν συνεχεία εξαγωγή του ελαιόλαδου εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση, τόσο χύμα όσο και εμφιαλωμένο.

Στη Στέρνα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας ιδρύθηκε το 1985 και δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας έξτρα παρθένου ελαιολάδου Π.Ο.Π. από την ευρύτερη περιοχή. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος, ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 200 μέλη και παράγει 1.000 τόνους ελαιόλαδο το έτος. Ο κ. Αδαμόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι ο συνεταιρισμός Στέρνας εφαρμόζει ένα μοντέλο καλλιέργειας της ελιάς που βασίζεται σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός τυποποίησης και η ποιότητα του προϊόντος, παροτρύνει τους παραγωγούς του συνεταιρισμού να θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους. Το προϊόν που παράγουν και προωθούν, εμφιαλώνεται και διακινείται στη Γερμανία, με την επωνυμία «ΣΤΕΡΝΑ 1821». Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αδαμόπουλος, επόμενος στόχος είναι η αγορά της Ελβετίας, όπου ήδη έχουν αρχίσει να στέλνουν μικρές ποσότητες. Τέλος, μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται χύμα, στην αγορά της Ιταλίας.

Οι πωλήσεις λαδιού εκτοξεύουν τον τζίρο του συνεταιρισμού στα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ενώ, όπως ο ίδιος προβλέπει, η χρονιά που έρχεται είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής.

Στους Γαργαλιάνους

Μέχρι και τη Βενεζουέλα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα αριθμεί 600 μέλη. Διαθέτει ιδιόκτητη κάθετη μονάδα επεξεργασίας ελαιόκαρπου, αποθήκευσης και τυποποίησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Σήμερα, ο συνεταιρισμός έχει μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου 1.400 τόνους και δυνατότητα τυποποίησης 200 τόνων, σε συσκευασίες από 250ml έως και 5lt, με την εμπορική ονομασία «ΠΙΘΑΡΙ». Ο πρόεδρος του ΑΣ Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός, μίλησε για τις εξαγωγές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε εξαγωγές στην Αυστραλία, που στέλνουμε ανά 2-3 μήνες, 10 τόνους.

Επιπλέον, λάδι προωθείται στη Γερμανία, σε ποσότητες που αντιστοιχούν στους 4-5 τόνους τον μήνα, αλλά και στην Ουγγαρία. Στην Ιταλία φεύγουν 1000 τόνοι λάδι χύμα, ενώ υπάρχει προοπτική για άνοιγμα στη Βενεζουέλα». Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Προσηλιακός, 60-70 τόνοι τυποποιημένου λαδιού διοχετεύονται στην Ήπειρο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά με τον συνεταιρισμό υπαλλήλων της ΔΕΗ, όπου θα παρέχεται λάδι στους εργαζόμενους των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΑΣ Γαργαλιάνων στοχεύει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που θα εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με αυτό τον τρόπο στοχεύουν στην απόδειξη της αυθεντικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας του τελικού προϊόντος.

Χριστίνα Καραβοκύρη

Διαβάστε ακόμη: Επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας προτείνει η περιφέρεια Πελοποννήσου