Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 ξαναζωντανεύουν

Ψηφιακό ταξίδι στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο προκύπτει από τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, της Costa Navarino και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, παρουσιάζουν μια φωτογραφική έκθεση μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εικαστικού Εύας Νάθενα. Με αφορμή το τρέχον έτος Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής, οι τρεις δραστήριοι φορείς παρουσιάζουν το πρωτοποριακό πολιτιστικό έργο «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα».

Η αναβίωση των Αγώνων στην κοιτίδα τους, συνέδεσε το κλασικό παρελθόν με την ιδέα του σύγχρονου αθλητισμού. Η έκθεση μάς ταξιδεύει ψηφιακά στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα του 1896, στο πλευρό των οποίων βρέθηκε και η νέα τέχνη της εποχής: η φωτογραφία. Ζωντανεύει, έτσι, με ήχο και κίνηση τις ιστορικές φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου των Αγώνων, Άλμπερτ Μάγιερ, ο οποίος ήδη από το 1895 είχε αναλάβει τη θέση του επίσημου φωτογράφου της γερμανικής αθλητικής αποστολής, που θα ταξίδευε στην Αθήνα. Στο σπάνιο αυτό φωτογραφικό υλικό του ομώνυμου λευκώματος, το οποίο φυλάσσεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, βασίστηκε η γνωστή εικαστικός Εύα Νάθενα, που μαζί με τους συνεργάτες της αναβίωσε με έναν μοναδικό τρόπο τις ιστορικές αυτές στιγμές.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από τις 16 Μαΐου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 27 Απριλίου βρίσκεται και στη Μεσσηνία, σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στην Costa Navarino (αίθουσα Symbol), όπου θα παραμείνει έως και τις 30 Νοεμβρίου.