Ο Αιχμέας, τα… Sissy και οι αγρότες της Βοιωτίας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αγροτών της Βοιωτίας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιχμέας, με θέμα την καλλιέργεια της αχλαδιάς, ποικιλίας Sissy, η οποία είναι ελληνική και έχει μεγάλη αντοχή στο βακτηριακό κάψιμο και στην ψύλλα της αχλαδιάς. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούνται έξι φορές λιγότεροι ψεκασμοί από αυτούς που πραγματοποιούνται σε άλλες ποικιλίες αχλαδιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, Χρήστος Γιαννακάκης – VenusGrowers, ανέπτυξε το πλάνο συνεργασίας με τον ΑΣ Αιχμέας και τους παραγωγούς που θα συμμετέχουν, μια συνεργασία εικοσαετίας για την καλλιέργεια της αχλαδιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Η συλλογική αυτή δράση θα ενδυναμώσει όλους τους εμπλεκομένους και θα δώσει μια άλλη προοπτική.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και βοήθειας που θα προσφέρει ο ΑΣ Βέροιας αποτελεί μέρος της συνεργασίας. Μέσα από έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό, θα δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες και καλύτερη διασπορά του κινδύνου από κλιματολογικές και άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτό το πλάνο αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας έχει εξασφαλισμένη την πώληση του προϊόντος και, κατά συνέπεια, την αύξηση του κέρδους για τον παραγωγό.

Το εγχείρημα, έως έναν μεγάλο βαθμό, θα στηριχθεί και από χρηματοδοτούμενα προγράμματα. «Οι καλλιέργειες των σιτηρών, του βαμβακιού και του καλαμποκιού δεν είναι πλέον κερδοφόρες και στηρίζονται στην επιδότηση. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες είναι εκτός παραγωγικής κουλτούρας την περιοχή της Λειβαδιάς. Έτσι, η συνεργασία αυτή αποτελεί για τους αγρότες μας μια εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση. Είναι μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού για αλλαγή κατεύθυνσης της τοπικής γεωργικής μας παραγωγής», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιχμέας, Γιώργος Ανέστης.

Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συνεργασία μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιχμέας και να δηλώσουν την πρόθεσή τους.

Γιάννης Σάρρος