Σε θετική τροχιά κινείται το ελαιόλαδο στην Καλαμάτα

Ευχάριστη τροπή παίρνει η διάθεση του ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, που αρχίζει πλέον να το διαθέτει σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς.

Παράλληλα, φαίνεται ότι αποκαθίσταται η απορροφητικότητα στην αγορά, ενώ ακόμα και η πανδημία αποδεικνύεται ότι αυξάνει τη ζήτησή του. «Όλα δείχνουν ότι το απόθεμα ελαιολάδου που διαθέτουμε, και αποτελεί το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής μας, θα απορροφηθεί και σε τιμή συμφέρουσα για όλους», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι «το ξεκίνημα αυτής της παραγωγικής χρονιάς σημαδεύτηκε με τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Αρκεί να πω ότι οι τιμές του περσινού ελαιολάδου, που ήταν χαμηλής ποιότητας, έφθασαν σε καλύτερα επίπεδα από τις φετινές, που έπεσαν κάτω από τα 2 ευρώ». Ο κ. Αντωνόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η παραγωγή θα φύγει τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. «Είναι μία περίεργη χρονιά, γιατί μετά από την πίεση των τιμών ήρθε και η πανδημία που ακύρωσε την κατανάλωση του ελαιολάδου στον τουρισμό, αλλά την αύξησε στις κατοικίες όπου φαίνεται να υπάρχει τάση συγκέντρωσης λόγω ανασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή, αυτήν τη στιγμή, για τα απλά ελαιόλαδα είναι στα 2,25 ευρώ, ενώ για τα ΠΟΠ ελαιόλαδα κινείται στα 2,45 ευρώ. Όσο για το κοντινό μέλλον, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αφού εκτιμά ότι «αμέσως μετά το ξεπέρασμα της κρίσης με τον κορωνοϊό, η εφοδιαστική αλυσίδα θα ζητήσει ελαιόλαδο. Αυτό θα σημάνει και ανατροπή της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην αγορά».