Σε κίνδυνο τα ελαιόδεντρα της Ηλείας

Περισσότερες πιστώσεις για την δακοκτονία διεκδικούν οι αγρότες της Ηλείας, προκειμένου να μπορέσουν να προστατεύσουν τα ελαιόδεντρά τους. Η Ηλεία, με τη φετινή παραγωγή λαδιού να συναγωνίζεται σε εμπορικότητα τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδος, δεν έχει λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κάλυψη του μεγάλου αριθμού των ελαιοδέντρων.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες, το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζει τα χρήματα που θα δοθούν βάσει στοιχείων για τα ελαιόδεντρα που απέμειναν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, δηλαδή πριν από οκτώ χρόνια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πολλές δενδροφυτεύσεις. Για τον λόγο αυτό, οι πιστώσεις που εξασφαλίζονται κάθε χρόνο είναι όλο και πιο μειωμένες. Το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μ. Πλαστουργός, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλαστουργός, από τον προηγούμενο Μάρτιο είχαν επισημάνει το πρόβλημα στον ίδιο τον υπουργό όταν είχε επισκεφτεί την Αχαγιά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η προστασία του ελαιολάδου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι είναι το πρώτο προϊόν του νομού. Για τον λόγο αυτό, έχουν ζητηθεί πάνω από 750.000 ευρώ, αλλά τα ποσά που έχουν έρθει είναι μόλις 470.000 ευρώ.

Νικολέτα Τζώρτζη