Τέλη του μηνός το υπουργικό για τον ΕΛΓΑ – Ανοίγει το 2025 διάλογος για τη συμβολαιακή γεωργία

Διπλασιασμό των Διεπαγγελματικών θέλει για φέτος το ΥΠΑΑΤ

«Τρέχει» η διαδικασία διαβούλευσης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ουσιαστικά να προαναγγέλλει τη δεύτερη φάση μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, δηλώνει πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν διπλασιαστεί οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ θα ανοίξει η συζήτηση για την συμβολαιακή γεωργία.

 

ΕΛΓΑ

Κατά την ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών την Πέμπτη 23/5 στην Πάτρα, ο κ. Αυγενάκης δεν αναφέρθηκε μόνο στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά επισήμανε και μία σειρά άλλων προτεραιοτήτων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, σημείωσε ότι ο Οργανισμός έχει κάνει πλέον τον κύκλο του. Ενημέρωσε ότι η πρώτη φάση διαβούλευσης του νέου Κανονισμού έχει ήδη ξεκινήσει, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν φτάσει εύστοχες παρατηρήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν».

Στα τέλη του μήνα, προανήγγειλε ότι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα, και ότι στη συνέχεια θα δημοσιευτεί πιο αναλυτικό κείμενο «που πάλι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θα είναι η δεύτερη φάση της συζήτησης», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι το 2025 ο ΕΛΓΑ να αποκτήσει έναν σύγχρονο κανονισμό. Παράλληλα – και μαζί με τον νέο Κανονισμό – θα τρέξει το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Όπως αποκάλυψε, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε αναμονή για τη δικαστική απόφαση όσον αφορά τον ανάδοχο για να γίνει ο ΕΛΓΑ ψηφιακός. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι θέμα ημερών.

«Ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε το αγροτικό 112 και -προχωράμε στην πρόσληψη 200 υπαλλήλων στον ΕΛΓΑ μέσω ΑΣΕΠ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύσταση περισσότερων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και στην ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους Συνεταιρισμούς.

«Δυστυχώς, έχουμε μόλις 8 Διεπαγγελματικές στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στόχος είναι ο διπλασιασμός τους. Ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως είπε, η σύσταση Διεπαγγελματικών Υδατοκαλλιέργειας, Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού, Κρητικής Γραβιέρας προϊόν ΠΟΠ, Οσπρίων και Βιομηχανικής Τομάτας.

 

Συνεταιρισμοί

Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να έχει κατατεθεί η τελική πρόταση για το επικαιροποιημένο συνεταιριστικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στην ομάδα εργασίας που έχουμε συστήσει, στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά», δουλειά, που όπως διευκρίνισε, βασίζεται σε στοιχεία από μελέτες και με τη συνεργασία της ΕΘΕΑΣ ώστε σύντομα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά και κωδικοποίησή του.

 

Συμβολαιακή  

«Με το νέο έτος, στόχος μας είναι να τρέξουμε το θέμα της συμβολαιακής γεωργίας», προανήγγειλε στη συνέχεια ο υπουργός, λέγοντας ότι σήμερα υπολειτουργεί. «Μετά το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η συζήτηση», είπε και κάλεσε περιφέρειες και φορείς να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.