Τα ελαιόδεντρα της Κρήτης που αψηφούν τον χρόνο

Τα ελαιόδεντρα της Κρήτης που αψηφούν τον χρόνο

Είναι η απόδειξη ότι το νησί της Κρήτης διατηρεί εδώ και χιλιετίες σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια.

Η καταγραφή από το ΤΕΙ Κρήτης, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους δήμων του νησιού, μέχρι στιγμής έχει φέρει στο φως 500 δέντρα, των οποίων η ηλικία φτάνει μέχρι και τα 5.000 χρόνια.

Με πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ (Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) κάποια από τα δέντρα αυτά έχουν ήδη καταγραφεί ως μνημειακά, ενώ έχουν δημιουργηθεί και οι προϋποθέσεις, προκειμένου όσοι επιθυμούν να τα επισκέπτονται. «Η καταγραφή που έγινε ήταν σημαντική. Πλην, όμως, η προσπάθεια να αντλήσουμε κάποιο μικρό ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο να καταγράψουμε ακριβώς ένα προς ένα τα δέντρα και να γίνει η ακριβής χρονολόγησή τους, δεν στάθηκε εφικτή. Στην Ελβετία, όπου βρίσκεται ένα ειδικό κέντρο, για την εκτίμηση της ηλικίας ενός και μόνο δέντρου απαιτούνται 600 ευρώ. Αυτό που καταφέραμε σε συνεργασία με έναν Άγγλο επιστήμονα ήταν να χρονολογήσουμε την ελιά στο Καβούσι της Ιεράπετρας, που με βάση την περίμετρό του και τους δακτυλίους στον κορμό του υπολογίζεται μέχρι και τα 5.000 χρόνια», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης.

Τα δέντρα αυτά, που είναι τεράστια σε μέγεθος και κάποια σε ύψος, μέχρι και σήμερα καρποφορούν, αψηφώντας στην κυριολεξία τον χρόνο, που περνώντας τούς έχει προσδώσει και χαρακτηριστικά ιστορικών μνημείων. Όπως η αρχαία ελιά στη Γόρτυνα που, άγνωστο πώς και κυρίως πότε, βρέθηκε να φιλοξενεί ένα τμήμα των αρχαιοτήτων της περιοχής ανάμεσα στα δύο κομμάτια που αποτελούν πλέον τον κορμό της, αλλά και δέντρα όπως στη Γραμπέλα της Κανδάνου που κρύβονταν μέσα στον κορμό τους χριστιανοί, οι οποίοι καταδιώκονταν από τους Τούρκους, αλλά και η Φουρκολιά της Σητείας που υπάρχει η φημολογία ότι σε αυτό κρεμούσαν οι Τούρκοι τους χριστιανούς.

Κάλια Πετσαλάκη