Το φυσικό θαλάσσιο λιβάδι στα Λεχαινά

Το φυσικό θαλάσσιο λιβάδι στα Λεχαινά

Ένα φυσικό θαλάσσιο λιβάδι 11.000 στρεμμάτων στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης φιλοξενεί πλούτο ψαριών, υπεύθυνο για εξαγωγές σε άλλες χώρες αλλά και για κατανάλωση εντός Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος, Διονύσης Μάλλιαρης, αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος με την εξαγωγή των προϊόντων, καθώς η εμπορία επιτρέπεται μόνο σε τρίτους και όχι στον ίδιο τον δήμο. «Η εταιρεία «ΚΟΤΥΧΙ» ασχολείται από το 1987 με την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας η οποία βρίσκεται 10 χλμ έξω από τα Λεχαινά του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. 60% είναι δημοτική επιχείρηση και 40% είναι συνεταιριστική.

Με τον Καλλικράτη, όσες κοινότητες συνόρευαν με τη λιμνοθάλασσα έγιναν ένας συνεταιρισμός» αναφέρει ο Δ. Μάλλιαρης και συνεχίζει: «Η λιμνοθάλασσα είναι ένα φυσικό εκτροφείο, τα ψάρια εκτρέφονται από το ίδιο το λιβάδι. Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από χέλια, αυγοτάραχο, λαβράκια, κέφαλους και τσιπούρες. Τα χέλια, ανάλογα με τη ποσότητα που θα παραχθεί, εξάγονται στην Ιταλία και την Ολλανδία, τα υπόλοιπα ψάρια διατίθενται εντός Ελλάδας».

Ο αναπληρωτής δήμαρχος εξηγεί πως εξαγωγές αυτή τη στιγμή γίνονται διάμεσου τρίτων και όχι απευθείας από την εταιρεία. «Για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την εξαγωγή και την εμπορία θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση της λιμνοθάλασσας, καθώς είναι εφάμιλλη με τη θάλασσα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις και να φτιάξουμε ένα μικρό συσκευαστήριο.Το θέμα ανήκει στην κτηματική υπηρεσία, στην οποία έχουμε συντάξει ήδη τους φακέλους ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το εντάξουμε σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε μόνοι μας τη παραγωγή, τη συσκευασία και την πώληση των προϊόντων με τη φίρμα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου» επισημαίνει.

Βικτωρία Αποστολοπούλου