Υακίνθεια στα Ανώγεια – Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Όταν πριν από 36 χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργης Κλάδος αποφάσιζαν τις μουσικές γιορτές και αγώνες λύρας στα Ανώγεια, ήταν μια πρωτοφανής κίνηση για την εποχή καθώς στην ουσία γεννιόταν και βαπτίζονταν η πολιτιστική αποκέντρωση στα Ανώγεια με θέμα την παράδοση.

Υακίνθεια στα Ανώγεια - Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Υακίνθεια στα Ανώγεια - Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)Όταν πριν από 36 χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργης Κλάδος αποφάσιζαν τις μουσικές γιορτές και αγώνες λύρας στα Ανώγεια, ήταν μια πρωτοφανής κίνηση για την εποχή καθώς στην ουσία γεννιόταν και βαπτίζονταν η πολιτιστική αποκέντρωση στα Ανώγεια με θέμα την παράδοση.Από τότε, αδιάκοπα στον τόπο αυτόν, ανθεί η πολιτιστική δράση τόσο από τον δήμο όσο και από άλλους φορείς και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς όπως είναι γνωστό, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι και η ποίηση αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των Ανωγειανών.

Υακίνθεια στα Ανώγεια - Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)Τα Υακίνθεια είναι οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου στα Ανώγεια και είναι αφιερωμένες στον Άγιο Υάκινθο, τον κρητικό «άγιο του έρωτα».

Υακίνθεια στα Ανώγεια - Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)Πραγματοποιούνται στο χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτό το σκοπό σε τοποθεσία του Ψηλορείτη, λίγο μετά τα Ανώγεια, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Εκεί έχει ανεγερθεί ναός αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο, ένα αριστουργηματικό κτίριο υστερομινωικής αρχιτεκτονικής, σύμβολο πίστης και αγάπης το οποίο κτίστηκε το 1998. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα πέτρινο μικρό θέατρο, όπου γίνονται οι συναυλίες υπό τη σκιά των δέντρων.

Τα Υακίνθεια γεννήθηκαν το 1998 από τον Λουδοβίκο και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων με όραμα και από τότε κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου, στο πέτρινο θέατρο του Αγίου Υακίνθου με τα δέντρα στις κερκίδες και την ορχήστρα, εκατοντάδες καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές, δημοσιογράφοι και χιλιάδες φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχουν και παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα των Υακινθείων. Το γεγονός αυτό έχει καταξιώσει και έχει κατατάξει τα Υακίνθεια στη θέση των πλέον σημαντικών θεσμών πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας και σημείο αναφοράς μεσογειακών πολιτισμικών ανταλλαγών. Τα Υακίνθεια «προκαλούν» το πνεύμα και το σώμα με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και έτσι κάθε χρόνο οι παρευρισκόμενοι ζουν μία και μοναδική ψυχοσωματική εμπειρία στο φυσικό περιβάλλον.

Υακίνθεια στα Ανώγεια - Ο χορός του κόσμου (ΦΩΤΟ)