Φθιώτιδα: Καπνοπαραγωγοί αναβιώνουν το Σέρτικο

Στόχος η πιστοποίηση του χαρμανιού ως ΠΟΠ

Η προσπάθεια ομάδας καπνοπαραγωγών της βόρειας και δυτικής Φθιώτιδας για την αναβίωση της καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών καπνού έχει πάρει σάρκα και οστά. Με τη δημιουργία του συλλόγου ενθαρρύνουν και προωθούν την καλλιέργεια καπνού σε ζώνες παραγωγής, έτσι όπως είχε καθοριστεί από το 1939.

Στόχος του συλλόγου είναι η πιστοποίηση, ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), του χαρμανιού ΣΕΡΤΙΚΟ, το οποίο αποτελείται από τρείς ποικιλίες καπνού, 70% Τσεμπέλι, 23% Μαύρο Λαμίας και 3% Μυρωδάτο Σμύρνης. Ο τρόπος παραγωγής θα πρέπει να γίνεται με βιολογικά μέσα, χωρίς την χρήση χημικών ουσιών.

Ο σύλλογος ζητά από την πολιτεία τη μείωση 10% στον φόρο για την ενίσχυση της καλλιέργειας

Το αγκάθι στην όλη υπόθεση είναι η φορολόγηση προϊόντων καπνού, η οποία φθάνει το 82%, λόγος για τον οποίο ο σύλλογος ζητά από την πολιτεία τη μείωση 10% στον φόρο για την ενίσχυση της καλλιέργειας. Η αξιοποίηση άγονων εδαφών για την παραγωγή του καπνού και η απασχόληση του πληθυσμού στις ζώνες καλλιέργειας του καπνού είναι κάποιες από τις προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φθιώτιδα: Καπνοπαραγωγοί αναβιώνουν το Σέρτικο

Με αίτημά τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, οι καπνοπαραγωγοί ζητούν τη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα έχει συντονιστικό και ελεγκτικό ρόλο με σκοπό τη διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα της καπνοκαλλιέργειας και όχι την επιχειρηματική εκμετάλλευση, και η κατανομή των ποσοστώσεων να γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας, για ολόκληρες δεκαετίες, η καλλιέργεια του καπνού ήταν η κυριότερη καλλιέργεια, γιατί απασχολούσε όλη την οικογένεια και αποτελούσε τη βασική πηγή εισοδήματος για πολλούς αγρότες με μικρό γεωργικό κλήρο.

  • Γιάννης Σάρρος