Φράουλα: Μείωση τιμών λόγω αυξημένης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία

Φράουλα: Μείωση τιμών λόγω αυξημένης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία

Μειωμένες σε ποσοστό 30% περίπου, σε σχέση με πέρυσι είναι αυτή την εποχή οι τιμές (παραγωγού) στην φράουλα, γεγονός που οφείλεται -σύμφωνα με όσα μας εξηγούν καλλιεργητές από την περιοχή- στην υπερπροσφορά (από Ισπανία και Ιταλία) αλλά και την μειωμένη ζήτηση.

Οι φράουλες καλλιεργούνται στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα, αλλά το 90% της ετήσιας παραγωγής… βγαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας του Νομού Ηλείας. Είναι κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Σχεδόν το 70% της εγχώριας παραγωγής πηγαίνει στις αγορές του εξωτερικού.

Για την φετινή χρονιά, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον παραγωγό από τη Μανωλάδα, Γιάννη Διασάκο, ο οποίος μας ανέφερε: «Η συγκομιδή ξεκίνησε τον Νοέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής, τουλάχιστον από θέμα τιμής, η χρονιά δεν εξελίσσεται καλά. Η παραγωγή μας ποιοτικά μπορεί να είναι καλή, όμως οι τιμές καταγράφουν πτώση περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (1,20 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 1,60 ευρώ/κιλό)».

Σε ερώτηση μας σχετικά με το που αποδίδεται η φετινή μείωση, ο κ. Διασάκος μας απαντά: «Φέτος, η καλοκαιρία στις ανταγωνίστριες παραγωγούς χώρες, Ισπανία και Ιταλία, είχε σαν αποτέλεσμα να βγει μεγάλος όγκος παραγωγής στην ευρωπαϊκή αγορά αρκετά νωρίς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να… πιεστούν οι τιμές. Επίσης, φέτος η ευρωπαϊκή κατανάλωση σε φράουλα είναι μειωμένη».

Και καταλήγει: «Οι χώρες που εξάγουμε περισσότερο φέτος -δεδομένου του ρωσικού εμπάργκο- είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η συγκομιδή μας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, οπότε έχουμε αρκετό διάστημα μπροστά μας μέχρι να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τη φετινή εμπορική περίοδο».

Χρήστος Διαμαντόπουλος