Ψυχορραγεί η επαγγελματική αλιεία στην Κρήτη

Χρέη, ασφαλιστικό και φορολογικό εξαφανίζουν τράτες και «γρι γρι»

«Σβήνει» μέρα με τη μέρα η αλιεία στην Κρήτη, λένε οι επαγγελματίες αλιείς που αναγκάζονται να πουλάνε τα καΐκια τους. Από τη μια η υπεραλίευση, που έχει σχεδόν εξαφανίσει τα ψάρια, και από την άλλη οι φόροι που καλούνται να πληρώνουν, τους απομακρύνει από το επάγγελμα, όπως σημειώνουν.

«Καθημερινά συνάδελφοί μας, για ένα κομμάτι ψωμί, δίνουν τα καΐκια τους. Από τα 80 περίπου καΐκια που υπήρχαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, σήμερα δεν βρίσκεις πάνω από 25» λέει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, Μανώλης Μαντζαράκης.

Σε ένα λιμάνι που έσφυζε κάποτε από ζωή, σήμερα δεν υπάρχει κανένα «γρι-γρι», ούτε καν τράτα, λένε οι ψαράδες που εγκαταλείπουν τη θάλασσα, πνιγμένοι στα χρέη. «Έβαλα στο ίντερνετ το πωλητήριο του καϊκιού μου, αφού στα 39 μου χρόνια δεν μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου. Η θάλασσα θα είναι μόνο για τους «επιχειρηματίες» του κλάδου, διευκρίνισε ο Γιώργος Καζαντζάκης που κάλεσε την πολιτεία να σκύψει δίπλα στα προβλήματα των αλιέων αν δεν θέλει να δει άδεια τα λιμάνια.

Ψυχορραγεί η επαγγελματική αλιεία στην ΚρήτηΤις τελευταίες μέρες εκείνο που τους έχει απογοητεύσει είναι η απόφαση που τους ανακοινώθηκε, ότι για να ανανεώσουν τις άδειές τους θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. «Όλοι χρωστάμε, οπότε κανείς δεν θα μπορέσει να ανανεώσει την άδειά του. Είναι σαν να μας διώχνουν από τη θάλασσα» επισήμανε ο κ. Μαντζαράκης, που εξήγησε ότι και οι επαγγελματίες αλιείς συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για το ασφαλιστικό. 

Κάλια Πετσαλάκη