Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Φραγκοκάστελλου Σφακίων

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Φραγκοκάστελλου Σφακίων

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της αποκατάστασης ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, του Φρουρίου Φραγκοκάστελλου, καθώς την Τετάρτη 11/7 υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η απόφαση για ένταξη του έργου αποκατάστασης με τίτλο «Στερεωτικές εργασίες και αποκατάσταση νότιου στρατώνα, στο Φρούριο Φραγκοκάστελλο Σφακίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» (ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση 980.000 ευρώ.

Η υπογραφή ένταξης του έργου έγινε παρουσία του δημάρχου Σφακίων, Γιάννη Ζερβού, της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένης Παπαδοπούλου και του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Ανάπτυξης, Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Στη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ δήμου Σφακίων, Πολυτεχνείου Κρήτης, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Περιφέρειας Κρήτης που χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο κ. Αρναουτάκης.

«Εάν προχωρήσουμε όλοι μαζί μέσα από τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει, βλέπουμε ότι ωριμάζουν έργα και μπορούμε να τα εντάξουμε στα ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε ανταγωνιστικά, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φορέων της Κρήτης μαζί με την Περιφέρεια να μπορούμε να φέρνουμε πόρους στο νησί μας» τόνισε.

«Το έργο έρχεται να αναδείξει το ιστορικό φρούριο του Φραγκοκάστελλου, τους μύθους, να αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής και έτσι θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργικά για τον τόπο μας, για το δήμο μας» επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες για ανάδειξη του φρουρίου ξεκίνησαν επί δημαρχίας του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολλάκη.

«Το φρούριο του Φραγκοκάστελλου είναι του 14ου αιώνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, εμβληματικό όχι μόνο για τα Σφακιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αλλά για όλη την Κρήτη και επιπλέον και για τον ελλαδικό χώρο, λόγω του μεγέθους του και της εξαιρετικής κατάστασης διατήρησής του» σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο της παρέμβασης, το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων «παθολογίας», αλλά και ζητημάτων ανάδειξης του φρουρίου Φραγκοκάστελλου Σφακίων. Οι εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν την αποκατάσταση του υφιστάμενου κελύφους με ανακτήσεις, λιθοσυρραφές και αρμολογήματα, την αποκατάσταση των μεσοπατωμάτων και τη στέγαση των πύργων, την ανακατασκευή του νότιου στρατώνα, καθώς και τη δημιουργία νέων χωρών υγιεινής και φυλακίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ