5ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» – Το ελαιόλαδο και η αγροδιατροφή στο επίκεντρο

Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε για ακόμα μία χρονιά το 5ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ήλιδας και του Επιμελητηρίου Ηλείας, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και παραγωγών του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ιδιαιτερότητα του φετινού φεστιβάλ ήταν η ταυτόχρονη διεξαγωγή του 8ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που για πρώτη φορά «έφυγε» από την Αθήνα, επιλέγοντας τον Νομό Ηλείας για τη διοργάνωσή του. Βασικό θέμα του ελαιοκομικού συνεδρίου ήταν οι εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα της χώρας, με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ομιλίες από εκπροσώπους του κλάδου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και ο 6ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, όπου παρουσιάστηκε ο πλούτος και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο 5ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, όπου πραγματοποιήθηκαν γευστικές δοκιμές των δειγμάτων από εξειδικευμένους γευσιγνώστες.

Διασύνδεση αγροδιατροφής με τουρισμό

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» παρουσιάστηκαν νέες καινοτομίες στον αγροτικό τομέα με αγροτικό εξοπλισμό για την ελιά, καθώς και προϊόντα, υπηρεσίες και γαστρονομία βασισμένη στο ελαιόλαδο.

Μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα της σύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

«Εστιάζουμε στην ενίσχυση της πιστοποίησης των αγροδιατροφικών προϊόντων μας και υποστηρίζουμε τη δυναμική παρουσία τους στις διεθνείς αγορές αξιοποιώντας παράλληλα τους άξονες της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”.

Στόχος μας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, με παράδειγμα το “Ολυμπιακό Πρωινό”. Ζητούμε τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης, ώστε να προωθούμε και να κάνουμε πιο γνωστά τα τοπικά προϊόντα, κάτω από το παγκόσμιο έμβλημα της Ολυμπίας και της Ολυμπιακής Γης», τόνισε ο κ. Φαρμάκης.