Στα 9,25 ευρώ φεύγει το πρώτο βυτίο ελαιολάδου από τους Αγ. Αποστόλους

Στα 9,25 ευρώ /κιλό τιμή παραγωγού άνοιξε η αυλαία για τα πρώτα ελαιόλαδα, αφού σε αυτό το επίπεδο τιμών συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, ο Συνεταιρισμός των Αγ. Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας τη διάθεση του πρώτου βυτίου της χρονιάς, από την ποικιλία της Αθηνοελιάς, οξύτητας 0,25, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Ο Συνεταιρισμός δέχθηκε συνολικά πέντε προσφορές για να αποδεχθεί την καλύτερη, από ιταλική εταιρεία και είναι έτοιμος να στείλει το πρώτο του βυτίο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Μπατσάκη, η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ίδια εταιρεία για τη διάθεση ενός ακόμη βυτίου στο ίδιο επίπεδο τιμών. Πρόκειται για «μία καλή τιμή» σχολιάζει ο κ. Μπατσάκης, υπενθυμίζοντας ότι και η αγορά της Σικελίας άνοιξε χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συγκομιδές και η ελαιοποίηση προχωρούν για τους παραγωγούς της περιοχής με τις αποδόσεις να εξακολουθούν στο 5,5. «Προχωράμε σιγά-σιγά. Δεν έχουμε και πολλή ποσότητα για να βιαζόμαστε», σχολιάζει.

Η χρονιά, όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ της «ΥΧ», έχει έρθει με σημαντική μείωση όγκων για την περιοχή, αφού η νέα παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη στο 25% σε σύγκριση με πέρυσι.

Διαβάστε όσα έγραφε η «ΥΧ» στο φύλλο της Παρασκευής 13/10:

Με το βλέμμα στραμμένο στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας οι παραγωγοί

Σήμερα αναμένεται ο πρώτος διαγωνισμός ελαιολάδου της νέας εμπορικής περιόδου

Με το βλέμμα στραμμένο στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, όπου σήμερα αναμένεται ο διαγωνισμός για την πρώτη πράξη της χρονιάς, παραμένει ο κλάδος του ελαιολάδου για το πού θα τεθεί σε πρώτο στάδιο ο πήχης των τιμών. Η εικόνα, όμως, θα ξεκαθαρίσει, όταν πλέον αρχίσει ο κύριος όγκος του προϊόντος για τη χώρα με την Κορωνέικη ποικιλία. Για φέτος, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η κατανάλωση, η οποία, ήδη, δείχνει τις «αντιρρήσεις» της στο συνεχές ράλι ανόδου των τιμών, που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα της νέας παραγωγής για τη λεκάνη της Μεσογείου μιλούν για μία νέα ελλειμματική χρονιά, η οποία, όμως, ξεκινά με ιστορικό χαμηλό σε όρους αποθεμάτων. Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα τη βιομηχανία, που περιμένει αν θα υποχωρήσει περαιτέρω η κατανάλωση, αλλά και πώς θα ανταποκριθεί ο κλάδος HORECA.

Ο «αγώνας δρόμου», που γινόταν άλλες χρονιές για την πρώτη πράξη της σεζόν, φαίνεται ότι φέτος δεν απασχολεί τόσο τους παίκτες των πρωτόλαδων, αφού έως τώρα τηρούν στάση αναμονής. Η Σικελία, πάντως, ξεκίνησε στο επίπεδο των 9 ευρώ στο ελαιοτριβείο, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου ΦΠΑ της τάξεως του 4%. Ωστόσο, η ιταλική αγορά δείχνει «ακινητοποιημένη» προσώρας, βλέποντας την κατανάλωση να υποχωρεί, όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς.

Ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα, κομβικός ο ρόλος της κατανάλωσης

«Μπαίνουμε σε μία νέα ελλειμματική χρονιά, αλλά η ουσιώδης διαφορά είναι τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα έναρξης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της ΕΔΟΕ, τονίζοντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα φέτος, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή. Τα χαμηλά αποθέματα ήταν κάτι που συζητούνταν τους τελευταίους μήνες και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύσαν αυτές τις μέρες οι Ισπανοί, για 247.000 τόνους. Αν, όπως τον Σεπτέμβρη, η κατανάλωση κινηθεί στους 75.000 τόνους, τα τελικά τους αποθέματα θα είναι κάτω των 200.000 τόνων, όπως το είχαν προβλέψει, σχολιάζει ο κ. Γιαννούλης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια μεγέθη δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στην Ισπανία.

Άρα, «ξεκινάμε μία χρονιά με ιστορικά χαμηλά αποθέματα και με τιμές στη “στρατόσφαιρα” και ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η παραγωγή θα είναι χαμηλή», επισημαίνει. Ο ίδιος προβλέπει ότι «οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, αν βέβαια και η κατανάλωση μείνει σε αυτά τα επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, η άνοδος της τιμής έχει επιδράσει αισθητά και στην κατανάλωση, η οποία χάνει κοινό τους τελευταίους μήνες, όπως φαίνεται για την ώρα, περισσότερο από τους περιστασιακούς χρήστες του προϊόντος και κυρίως στον χώρο των τρίτων χωρών, όπου το ελαιόλαδο αντιμετωπίζεται ως ντελικατέσσεν προϊόν και όχι ως βασικό είδος διατροφής.

Εκτιμώντας ότι δεν θα δούμε φτηνά λάδια ούτε στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο, υπογράμμισε ότι κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν οι τιμές. «Το σίγουρο είναι ότι είμαστε σε υψηλές τιμές, πιθανώς να είμαστε κοντά στο ταβάνι, όλα όμως θα εξαρτηθούν από το ισοζύγιο κατανάλωσης και προσφοράς», υποστήριξε, εξηγώντας ότι, με δεδομένη τη μικρότερη παραγωγή φέτος, μόνο μία δραστική μείωση της κατανάλωσης θα μπορούσε να επιφέρει αισθητή πτώση τιμής.

Αναφερθείς στα εγχώρια, ο κ. Γιαννούλης επανέλαβε την εκτίμηση για μία παραγωγή κάτω των 200.000 τόνων, ίσως κοντά στους 180.000, με αιτίες που βρίσκονται στον συνδυασμό της παρενιαυτοφορίας και των καιρικών συνθηκών, και προέβλεψε ότι φέτος οι διαδικασίες παραγωγής θα ολοκληρωθούν πιο σύντομα.

Στα κατά τόπους, όλη η Ανατολική Πελοπόννησος αναμένει μικρή παραγωγή, η Μεσσηνία και κάπως η Ηλεία δείχνουν να σώζονται έως έναν βαθμό χωρίς και εκεί να σημαίνει ότι δεν έχουν απώλειες, ενώ η Κρήτη, που πέρυσι είχε υπερπαραγωγή, φέτος δείχνει άδεια, σύμφωνα με τη συνοπτική εικόνα που έδωσε.

Μεγάλη χαμένη η Κρήτη σε όρους ποσοτήτων

Λιγότερες ποσότητες κατά 70%-80% σε σχέση με πέρυσι αναμένουν τα Χανιά, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε ο παραγωγός της περιοχής και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής, Γιώργος Γωνιωτάκης.

«Το ανησυχητικό είναι ότι, λόγω και της παρατεταμένης ξηρασίας, έχουν υποστεί ζημιά τα ελαιόδεντρα, η βλάστηση δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που πρέπει και φοβάμαι μήπως επηρεάσει και την επόμενη χρονιά», σημείωσε, εκτιμώντας ότι ο λίγος καρπός θα βάλει, γρηγορότερα από άλλες χρονιές, μέχρι το τέλος Οκτώβρη τους παραγωγούς στη διαδικασία των συγκομιδών, υπό τον φόβο τυχόν περαιτέρω απωλειών.

«Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μαζέψουν ούτε λάδι για το καντήλι», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σε κάποια χωράφια δεν θα μπουν καθόλου να μαζέψουν καρπό. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του περσινού, εκεί καταγράφεται μία υποχώρηση για την περιοχή από τα 8 στα 7,5 ευρώ κατά μέσο όρο. «Η τιμή του φρέσκου μπορεί να κινηθεί εκεί, ίσως και κάπου χαμηλότερα, ειδικά στην αρχή», εκτίμησε ο Γωνιωτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης για κρούσματα νοθείας, κάτι που επιβάλλουν τα υψηλά επίπεδα τιμών.

Την εκτίμηση ότι δεν συντρέχει κίνδυνος πτώσης της τιμής για το φρέσκο, λόγω των μειωμένων όγκων, εξέφρασε ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου. Αναφορικά με τη νέα παραγωγή, και εκείνος επεσήμανε την επίδραση της ξηρασίας, η οποία έχει στρεσάρει πολύ τα ελαιόδεντρα, φέρνοντας για την Κρήτη συνολικά μία «πολύ κακή χρονιά».

«Φέτος, θα βγάλουμε περίπου 30.000-35.000 τόνους λάδι, για το Ηράκλειο θα είναι περίπου 10.000», ανέφερε, ενώ οι συγκομιδές δεν αποκλείεται να μετατοπιστούν και πιο πίσω, αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις. Στην περιοχή, λίγοι είναι οι πρώτοι που έχουν αρχίσει τη συλλογή. Πρόκειται για βιολογικό αγουρέλαιο, πολύ μικρές ποσότητες από ποτιστικές ελιές, διευκρινίζει ο κ. Χιλετζάκης.

Στάση αναμονής από τη Μεσσηνία, που ξεκινά τον κύριο όγκο σε δύο βδομάδες

Για τη Μεσσηνία, η φάση του Μαυρολίσιου, μιας ιδιαίτερης ποικιλίας που βγαίνει σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αυτήν της Πυλίας, έχει ολοκληρωθεί, όπως εξηγεί ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας. «Δεν έχει γίνει κάποια πράξη για το φρέσκο, η αγορά έχει παγώσει αυτή την περίοδο γιατί περιμένει σε δύο εβδομάδες να βγουν τα φρέσκα» εξηγεί, αναφερόμενος στο ξεκίνημα του κύριου όγκου της παραγωγής. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ανοίξει κάπου κοντά στα 8 ευρώ», μετέφερε, κάτι όμως που θα κριθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά, δεδομένης και της έλλειψης αποθεμάτων. Η Μεσσηνία, συμπεριλαμβανομένης της Τριφυλίας, που πέρυσι είχε φτάσει τους 60.000 τόνους, φέτος αναμένεται ότι θα κινηθεί στο επίπεδο των 45.000.

Το πρώτο βυτίο ετοιμάζονται να διαθέσουν οι Άγιοι Απόστολοι, χωρίς… βιασύνη

Στην πρώτη τους πράξη προσανατολίζονται σήμερα οι Άγιοι Απόστολοι, για τη διάθεση ενός περίπου βυτίου (26 τόνοι) εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,25. «Είμαστε σε συζητήσεις με κάποιους και από την Ελλάδα και από την Ιταλία», ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μπατσάκης. Οι ελαιοποιήσεις για την Αθηνοελιά, που κυριαρχεί στην περιοχή, έχουν ήδη ξεκινήσει, η ποιότητα είναι πολύ καλή, ενώ οι δύο βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη βοήθησαν τον καρπό, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,5. «Είναι πολύ καλή η απόδοση», σχολίασε ο κ. Μπατσάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι φέτος η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη, στο 25%, σε σύγκριση με πέρυσι, «κι αν θα μαζευτεί ένα 25%, γιατί πολλοί δεν θα μαζέψουν».

Η οργάνωση αναζητά ένα «καλό νούμερο» σε ό,τι αφορά την τιμή, σύμφωνα με τον κ. Μπατσάκη, ο οποίος υπενθύμισε ότι η τελευταία πράξη για το περσινό λάδι ήταν στα 8,60 ευρώ Κορωνέικης ποικιλίας. «Δεν θα πιεστούμε, θα περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς την αναζήτηση μιας καλής τιμής.

Ξεκίνησαν και στην Αργολίδα ανιχνευτικά ως προς τις αποδόσεις

Το άνοιγμα της αυλαίας από τους Αγίους Αποστόλους περιμένουν και οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» στην Αργολίδα, όπου κυριαρχούν οι ποικιλίες Μανάκι και Κορωνέικη (σε αναλογία 30% και 70% αντίστοιχα).

Έχουν ξεκινήσει ήδη με τη συγκομιδή, δειλά-δειλά όμως, γιατί είναι λίγο όψιμη η χρονιά, σύμφωνα με τον γραμματέα της οργάνωσης, Γιάννη Κοροντίνη. Σε πρώτη φάση, αυτό που θέλουν να δουν είναι το πού κινούνται οι αποδόσεις, ώστε να μπουν πιο συστηματικά στη συλλογή του καρπού, όπως ανέφερε, χωρίς να βιάζονται, εν αναμονή και της πρώτης πράξης στους Αγίους Αποστόλους.

Το σημαντικό πρόβλημα της ανομβρίας εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή, ενώ η αλμυρότητα του νερού αρχίζει πλέον να αφήνει εμφανώς το στίγμα της στα δέντρα. Η φετινή παραγωγή ευνοήθηκε, έως έναν βαθμό, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, όμως θα είναι μειωμένη ίσως και κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.