Αυτό το άρθρο είναι 67 μηνών

Ελαιόλαδο: Συναγωνίζονται Μανάκι και Αθηνοελιά για το πρώτο συμβόλαιο

Χωρίς τιμή στο τραπέζι ξεκίνησε το ενδιαφέρον των εμπόρων
01/10/2019
3' διάβασμα
elaiolado-synagonizontai-manaki-kai-athinoelia-gia-to-proto-symvolaio-173264

Στη μάχη της ελαιοποίησης ξεκίνησαν να ρίχνονται οι πρώιμες ποικιλίες ελιών ήδη από την περασμένη Δευτέρα, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τα πλούσια αρώματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου ή πρωτόλαδου.

Οι πρώτες ποσότητες αλέστηκαν από τον ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον συνεταιρισμό να συνεχίζει με αυξητικές τάσεις τις επόμενες ημέρες. «Το Μανάκι είναι μία πρώιμη ποικιλία, όπως πρώιμη είναι και όλη η περιοχή της Θερμησίας, γεγονός που μας βοηθάει να βγαίνουμε πρώτοι στην αγορά», εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κωνσταντίνος Μέλλος, εκτιμώντας ότι και φέτος το παραγόμενο προϊόν θα έχει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στη Νότια Λακωνία, στον Δήμο Μονεμβασιάς, όπου κυριαρχεί η πρώιμη ποικιλία της Αθηνοελιάς, τα πρώτα αλέσματα έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, λόγω της φετινής οψιμότητας, εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης. Κι εκεί αναμένεται μία καλή παραγωγικά και ποιοτική χρονιά, αφού οι ελιές δείχνουν φορτωμένες και δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από προσβολές και ασθένειες, ανέφερε ο Παναγιώτης Παντελάκος, γεωπόνος και μέλος του ΑΣ Αγ. Νικολάου, που δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή.

Αρχές Οκτώβρη οι πρώτες πράξεις

Το ενδιαφέρον από πλευράς εμπορίου έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Οι έμποροι πραγματοποιούν επαφές για να διασφαλίσουν τις πρώτες ποσότητες, θέλοντας κι αυτοί να πάρουν ένα προβάδισμα στην αγορά, ωστόσο οι πρώτες πράξεις δεν αναμένονται νωρίτερα από τις αρχές Οκτώβρη. «Είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις, έχει εκδηλωθεί έντονη επιθυμία να προβούν σε πράξη, αλλά εμείς θέλουμε να αλέσουμε πρώτα κάποιες ποσότητες κι ύστερα να πάμε σε διαπραγμάτευση», εξήγησε ο κ. Μέλλος.

Ενδιαφέρον από πλευράς εμπόρων έχει εκδηλωθεί και στον ΑΣ Αγ. Αποστόλων, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει συζητηθεί τιμή. «Άλλες χρονιές κλείναμε συμβόλαια για αγουρέλαιο, φέτος δεν κλείσαμε, μπορεί να είναι και ακόμη νωρίς» σχολίασε ο κ. Μπατσάκης. Υπενθυμίζεται ότι αυτός ήταν ο συνεταιρισμός που είχε κλείσει πέρυσι το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς.

Εν αναμονή του πού θα τοποθετηθεί ο πήχης των τιμών για τη φετινή χρονιά, από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η «ΥΧ» σε εταιρείες που προμηθεύονται ελαιόλαδο και δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Ιταλία, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μία χρονιά πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την περσινή με καλές ποιότητες και ποσότητες από όλους όσους παράγουν ελαιόλαδο στη μεσογειακή λεκάνη.

Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν τους παράγοντες της αγοράς να βλέπουν μία δυσκολία ως προς την απορρόφηση του προϊόντος, δεδομένου ότι σε αυτή την εικόνα προστίθενται και οι περίπου 600.000 τόνοι αποθέματος που εμφανίζονται στην Ισπανία. Φέτος, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση για την ενίσχυση της απορρόφησης του προϊόντος, αναφέρουν.

Για τον ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα», «από τις φετινές συζητήσεις για το premium προιόν της περιοχής, ο πήχης τίθεται σε μία τιμή που θα έχει μπροστά της τον αριθμό 4», εκτίμησε ο πρόεδρός του, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θεωρείται εφικτό από πλευράς εμπόρων, εφόσον εξασφαλιστεί ότι θα τους παρέχονται οι ποσότητες στις ποιότητες που απαιτούνται.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση 27/9/2019

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: