Σημαντικά οφέλη για τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

Πιο ισχυρά βγαίνουν τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», μετά και την έγκριση από το ΥΠΑΑΤ του Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά την Κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα για τα έτη 2021-2023.

Οι παραγωγοί σταφίδας και ντομάτας αποκτούν σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε εφόδια. Το κόστος ανά έτος είναι 217.911,22 ευρώ και αφορά ένα πλέγμα δράσεων για τον προγραμματισμό της παραγωγής, τη βελτίωση και διατήρηση της βιομηχανικής ντομάτας και της σταφίδας, της εμπορίας των προϊόντων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικά για τους σταφιδοπαραγωγούς, το επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος παραγωγών, αγορά πανιών και διχτυών Κορινθιακής σταφίδας, καθώς και κιβωτίων μεταφοράς της.

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική ντομάτα, η δράση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό συστημάτων άρδευσης και ειδικών φιλμ επικάλυψης, εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και έξοδα απασχόλησης γεωπόνων, καθώς και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λοιπών διευκολύνσεων για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστο Βαλιανάτο, μέχρι τις 31 Μαρτίου οι σταφιδοπαραγωγοί και οι ντοματοπαραγωγοί της Ομάδας θα μπορούν να προμηθευτούν διάφορα από τα είδη που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, καταβάλλοντας το 50% της αξίας τους. Το υπόλοιπο ποσό της αξίας θα καλυφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Βαλιανάτος επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως το «κλειδί» για την ενδυνάμωση των παραγωγών είναι η οργάνωση και η συσπείρωσή τους σε Ομάδες, για τη διεκδίκηση μιας σειράς χρόνιων αιτημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα του νομού.

Τόνισε, δε, πως η τιμή πώλησης των προϊόντων και το κόστος παραγωγής αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των παραγωγών και μόνο αν ανήκουν σε κάποια ομάδα παραγωγών θα μπορούν να έχουν καλύτερες προοπτικές.

Πώληση Pummaro

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, με αφορμή την πώληση στη ΜΙΝΕΡΒΑ του εργοστασίου της Pummaro στη Γαστούνη, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας. Μάλιστα, τόνισε πως η διοίκηση της Pummaro τούς απέστειλε σχετική επιστολή, τονίζοντας πως η πώληση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και την παραγωγή μακροπρόθεσμης αξίας.

Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι η καλλιέργεια της ντομάτας για τις ανάγκες του εργοστασίου συνεχίζεται κανονικά και ισχύουν όλοι οι συμφωνηθέντες όροι συνεργασίας.