Συνάντηση με τον Σπ. Λιβανό για τη Νέα ΚΑΠ, ζητάει η Διεπαγγελματική Ρυζιού

Την Παρασκευή 19/11/2021 συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ της      Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού ,με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που  προκύπτουν από την προετοιμασία κατάρτισης από το Υπουργείο του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας, βάση του οποίου θα εφαρμοστεί η ΝΕΑ ΚΑΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής: «ύστερα από διεξοδική συζήτηση το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την πλήρη και κατηγορηματική αντίρρηση του όσον αφορά την πρόταση για κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ρύζι.

 Επίσης συζητήθηκε η πρόταση του Υπουργείου για τα οικολογικά σχήματα (ecoschemes ) στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται  καμία εξαίρεση για την ορυζοκαλλιέργεια  ,κάτι που υπήρχε στην προηγούμενη ΚΑΠ ,στην οποία το ρύζι εξαιρούνταν από τις υποχρεώσεις του πρασινίσματος ως καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον.

Είναι ορατός ο κίνδυνος εάν εφαρμοστούν με αυτόν τον τρόπο τα παραπάνω ,η ορυζοκαλλιέργεια να δεχθεί τεράστιο πλήγμα την στιγμή που η επισιτιστική κρίση στον κόσμο γιγαντώνεται  και η  ύπαιθρος ερημώνει .

Το Δ.Σ  θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό  προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις του».

Χ. Τσιχήτας: Λανθασμένη η αφαίρεση του ρυζιού και των οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις