IFOAM: «Η ΕΕ βρίσκεται εκτός στόχου μετατροπής του 25% της γεωργικής γης σε βιολογική έως το 2030»

Κάλεσμα σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, προκειμένου να επιτευχθεί η χρήση τουλάχιστον του 25% της γεωργικής γης της ΕΕ για βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030, απευθύνει η IFOAM Organics Europe. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για τα τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία, τα περισσότερα κράτη-μέλη βρίσκονται εκτός στόχου και χωρίς επενδύσεις, ενώ ορατή είναι η απειλή να χάσουν μέρος της τρέχουσας βιολογικής γεωργικής τους γης.

Χωρίς επαρκή κίνητρα, το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ προμηνύεται ζοφερό, καθώς η IFOAM επισημαίνει τους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς πολλών χωρών, όπως η Τσεχία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στα εθνικά υπουργεία Γεωργίας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και στην Κομισιόν.

«Ορισμένες χώρες στερούνται φιλοδοξίας να συνεισφέρουν σε εθνικό επίπεδο στον στόχο της ΕΕ για 25% βιολογικές γεωργικές εκτάσεις έως το 2030, είτε ως προς τους στόχους, είτε ως προς τις αδύναμες παρεμβάσεις και τους χαμηλούς προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας», λέει ο Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Europe.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για να εγγυηθούν τουλάχιστον τη συνεχή ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ (2023-2027) και να έχουν μεγαλύτερη συνολική φιλοδοξία για το κλίμα και το περιβάλλον».

Η IFOAM προειδοποιεί επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πισωγυρίσματα, όσον αφορά τη διατήρηση του χώρου που είναι αφιερωμένος στη βιολογική γεωργία, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας.

«Ορισμένοι προϋπολογισμοί είναι πολύ χαμηλοί για να επιτρέψουν τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας, όπως στη Γαλλία, για την οποία η Κομισιόν προβλέπει κίνδυνο επιστροφής των υπό μετάβαση γαιών στο προηγούμενο καθεστώς (deconversion) από το 2023», επισημαίνει η οργάνωση.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, η IFOAM επικρίνει την Κομισιόν ότι «δεν εντόπισε την ανησυχητική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των βιολογικών εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων για τη βιολογική γεωργία». Η οργάνωση τονίζει ότι η Ισπανία πρόκειται να ξοδέψει την περίοδο 2023-2027 λιγότερα από όσα θα έπρεπε να ξοδεύει η χώρα ετησίως.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει να δαπανήσει 752 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας, αντί για το 1,1 δισ. ευρώ που χρειάζονται ετησίως.