Η εκτροφή κοτόπουλων με φαρμακευτική κάνναβη στην Ταϊλάνδη κερδίζει τους καταναλωτές που αναζητούν βιολογικά πουλερικά

Πωλούνται σε διπλάσια τιμή από τα συμβατικά λόγω της μεγάλης ζήτησης

Εκτροφή με φαρμακευτική κάνναβη επέλεξε για τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής της μια αγροτική εκμετάλλευση στη Βόρεια Ταϊλάνδη, επιλέγοντας να τα ταΐζει με τη μαριχουάνα που καλλιεργούσε αντί να χρησιμοποιεί πάνω τους αντιβιοτικά. Από ό,τι φαίνεται, το πείραμά τους στέφθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Τμήμα Ζωικών και Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου Τσιάνγκ Μάι, εκ των 1.000 κοτόπουλων στο αγρόκτημα της Λαμπάνγκ, μόλις το 10% δεν κατάφερε να επιβιώσει από τότε που εισήχθη στη διατροφή τους η φαρμακευτική κάνναβη τον Ιανουάριο του 2021.

Παρότι τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και καλύπτουν έρευνα διάρκειας μόλις ενός έτους, η Chompunut Lumsangkul, επίκουρη καθηγήτρια που ηγήθηκε της μελέτης, επισημαίνει στο Insider ότι η εκτροφή των πτηνών με μαριχουάνα φαίνεται να λειτουργεί. «Το ποσοστό θνησιμότητας για τα κοτόπουλα της εκμετάλλευσης παρέμεινε ίδιο με τις περιόδους συμβατικής εκτροφής, όταν δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό ξέσπασμα ασθένειας που να οδήγησε σε μαζικούς θανάτους», αναφέρει η ίδια.

«Η ειδική τροφή των πτηνών παράγεται με την προσθήκη θρυμματισμένης κάνναβης στην τροφή και στο νερό τους», λέει η Lumsangkul, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν χορηγούνται ούτε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και φάρμακα στα κοτόπουλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Εκτός των παραπάνω, το πείραμα επέτρεψε στη φάρμα να πουλά τα πτηνά της σε υψηλότερες τιμές σε καταναλωτές που αναζητούν βιολογικά πουλερικά. «Τα κοτόπουλα έχουν διπλάσια τιμή από την κανονική, περίπου 1,50 δολ./λίβρα, κυρίως επειδή οι αγοραστές επιθυμούν βιολογικά κοτόπουλα στα οποία δεν έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά», εξηγεί η Lumsangkul. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το κρέας των κοτόπουλων, τα οποία αποκαλούνται «GanjaChicken», είναι πιο τρυφερό και έχει καλύτερη γεύση από τα συμβατικά κοτόπουλα.

«Καθώς η ζήτηση για τα κοτόπουλα αυξάνεται και πολλοί αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, αρκετοί καταναλωτές στην Ταϊλάνδη επιθυμούν να βρουν ένα ασφαλέστερο προϊόν», λέει η επίκουρη καθηγήτρια και καταλήγει, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η κάνναβη δεν μαστουρώνει τα κοτόπουλα, ωστόσο αυτά παρουσιάζουν φυσιολογική συμπεριφορά».