Η κινηματογραφική καταγραφή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εντάσσει στις δράσεις του τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για τον Νομό Ηλείας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί επιμορφωτικό σεμινάριο για την προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και την κινηματογραφική καταγραφή της, στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί του νομού.

Στόχος της δράσης «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας – Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της» είναι η δημιουργία τριών μικρών ταινιών ντοκιμαντέρ από μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Ηλείας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναδείξουν τις πτυχές της τοπικής ιστορίας, με κινηματογραφικά εργαστήρια, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Επίσης, θα επιχειρηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο η διεξαγωγή του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, η δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με αρχικό υλικό τουλάχιστον 20 προφορικών μαρτυριών, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για την ιστορία της σταφίδας στην Ηλεία.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενέταξε φέτος στον ευρύτερο σχεδιασμό του την ίδρυση Δικτύου Τοπικής Ιστορίας και Κινηματογραφικής Δημιουργίας, καθώς και τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με προφορικές μαρτυρίες γύρω από θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελείται από ομάδες παιδιών και εφήβων που θα λειτουργούν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και οι οποίες θα καταγράφουν με την κάμερα μαρτυρίες, αλλά και υλικό τεκμηρίωσης, που στη συνέχεια θα αναρτάται στο Αποθετήριο και θα είναι διαθέσιμο προς την ιστορική έρευνα.