Ουκρανία: Νέο σχέδιο εξαγωγών σιτηρών αξίας 150 εκατ. δολαρίων σε ευάλωτες χώρες

Το Κίεβο φιλοξένησε διεθνή Σύνοδο Κορυφής με συμμαχικά έθνη για να συζητήσει περί επισιτιστικής ασφάλειας και αγροτικών εξαγωγών, με το Reuters να μεταδίδει ότι Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε την έναρξη ενός σχεδίου εξαγωγών σιτηρών αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στον λιμό και στην ξηρασία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία «Σιτηρά από την Ουκρανία» κατέδειξε ότι η διαφύλαξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας δεν ήταν «απλώς κενές υποσχέσεις» για το Κίεβο.

Αυτό συνιστά μια έμμεση απάντηση προς τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι τα τρόφιμα που έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της εκατέρωθεν συμφωνίας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Διαδρόμου Σιτηρών», δεν έχουν φτάσει στις πιο ευάλωτες χώρες.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερες από 20 χώρες και την ΕΕ, προκειμένου να εξάγει σιτηρά σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη. «Σχεδιάζουμε να στείλουμε τουλάχιστον 60 πλοία από λιμάνια της Ουκρανίας σε χώρες που αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και της ξηρασίας», δήλωσε κατά τη σύνοδο.