Κορινθία: Προβληματισμός για την πορεία των βιολογικών προϊόντων

Διανύοντας μια άνιση μάχη με αντίπαλο την έλλειψη νερού, ο Ιάσων Σκουτέρης προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την καλλιέργεια των βιολογικών του προϊόντων στην Κόρινθο. Αναφερόμενος στη ζήτηση των προϊόντων στις βιολογικές αγορές, ο ίδιος δηλώνει συγκρατημένος:
«Θα λέγαμε ότι η ζήτηση είναι σταθερή, αλλά παρουσιάζει ελαφριές πτωτικές τάσεις. Είναι μια χρονιά που δεν υπάρχει καραντίνα και η Αθήνα αδειάζει».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται στα προϊόντα αιχμής, ο Κορίνθιος παραγωγός προσθέτει ότι «τα φασολάκια ξεκίνησαν από τα 6 ευρώ και τώρα έχουν πέσει στα 3 ευρώ. Η ποικιλία Μπαρμπούνι που έχω εγώ κρατιέται στα 5 ευρώ. Φέτος, βέβαια, είναι μία δύσκολη χρονιά, αφού υπάρχουν μικρές βροχοπτώσεις που ευνοούν ασθένειες. Σε ό,τι αφορά τα πεπόνια, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά».
Αναφερόμενος στην πορεία των βιολογικών, ο κ. Σκουτέρης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κλάδος δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό: «Δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν είναι ενημερωμένος. Το σφάλμα είναι δικό μας, αφού υποτίθεται ότι ως σύλλογος που στηρίζει μια ιδεoλογία πρέπει να δώσουμε στον υποψήφιο αγοραστή τα κατάλληλα ερεθίσματα. Να γνωρίζει σε τι διαφέρουμε από τα συμβατικά προϊόντα, μέσα από φυλλάδια, ημερίδες και διάφορες δράσεις που θα αποτυπώνουν και θα προάγουν τη δική μας φιλοσοφία. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά. Βλέπει τη φράουλα στο σούπερ μάρκετ και σε άσχετη εποχή έρχεται και σου ζητά προϊόντα που δεν υπάρχουν».
Κλείνοντας, ο Ιάσων Σκουτέρης επισημαίνει με παράπονο ότι «οι παλιές καλές μέρες πέρασαν», εξηγώντας ότι «ο κόσμος που ερχόταν με πάθος στη λαϊκή δεν υπάρχει πλέον. Ο καταναλωτής έχει αλλάξει, καθότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές του συνήθειες, ενώ αποφεύγει προϊόντα που φθείρονται δύσκολα στο μαγείρεμα, όπως η αγκινάρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα χρειάζεται επαναπροσδιορισμός και μία νέα στρατηγική στη σχέση με τον καταναλωτή».