Ελαιόλαδο: Οι βελτιωμένες παραγωγές ευρωπαϊκών κρατών ανεβάζουν ελαφρώς τις ποσότητες για το 2023/2024

Στους 2,49 εκατ. τόνους ανέρχεται η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, μικρότερη κατά 3% από πέρυσι και κατά 20% από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας.
Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις –καθώς έχει κατασταλάξει, πλέον, η εικόνα των φετινών συγκομιδών– φαίνονται, μεν, βελτιωμένες από την προηγούμενη χρονιά (+7%), στους σχεδόν 1,49 εκατ. τόνους, αλλά υπολείπονται κατά 25% του μέσου όρου της περασμένης πενταετίας. Αντίθετα, χαμηλότερες κατά 14% είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή των τρίτων χωρών, μόλις στους 1 εκατ. τόνους, ποσότητες που υπολείπονται κατά 11% του πενταετούς μέσου όρου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η αρμόδια Ομάδα Ειδικών για τις Αγροτικές Αγορές της Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου, για την Ισπανία προβλέπονται 840.000 τόνοι (+26% από πέρυσι) – ποσότητες αρκετά κοντά στους 845.000 τόνους παραγωγής που έδωσε τελικά το αρμόδιο υπουργείο της χώρας στο τέλος του μήνα για την περίοδο 2023/2024. Η ιταλική παραγωγή προβλέπεται ανεβασμένη στους 330.000 τόνους (+37% από πέρυσι) και η πορτογαλική στους 150.000 (+19% από πέρυσι). Αντίθετα, η ελληνική εκτιμάται μειωμένη κατά 55% από πέρυσι, στους μόλις 155.000 τόνους.
Σε ό,τι αφορά τις τρίτες χώρες, χαρακτηριστική είναι η μείωση που προβλέπεται για την Τουρκία, κατά 45% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και στην Τυνησία, που φαίνεται να κινείται ανοδικά από πέρυσι, αυτή η τάση είναι μόλις +11%, με τις προβλεπόμενες ποσότητες να μην ξεπερνούν τους 200.000 τόνους.
Τα νεότερα παραγωγικά δεδομένα βελτιώνουν και τις εκτιμήσεις (από εκείνες του Φεβρουαρίου) για τα τελικά αποθέματα της τρέχουσας σεζόν στους 357.000 τόνους για το τέλος Σεπτεμβρίου, τα οποία, βέβαια, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν θα παραμείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
Παραμένει στα ύψη ο πληθωρισμός
Η τελευταία ανάλυση αγοράς της Κομισιόν κάνει, μάλιστα, αναφορά και στις τιμές καταναλωτή, οι οποίες έχουν ανέβει κατά 50% για το ελαιόλαδο σε διάστημα ενός έτους. Παραγωγικά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είχαν τον υψηλότερο δείκτη πληθωρισμού στο ελαιόλαδο, άνω του 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Φεβρουαρίου.
Χαρακτηριστικό είναι, ωστόσο, ότι παρόλο που γενικά στα τρόφιμα, αλλά και στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια ο πληθωρισμός δείχνει υποχώρηση, στο ελαιόλαδο εξακολούθησε ανοδικά και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.