Ενώνοντας την παράδοση με το μέλλον: H νέα γενιά των Ελλήνων παραγωγών

Σήμερα, πίσω από κάθε ποτήρι ελληνικού κρασιού υπάρχει περίσσεια ενέργειας και η σύγχρονη προσέγγιση μιας νέας γενιάς ανθρώπων που έχει αναλάβει τα ηνία. Νέοι οινοποιοί, αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις που εδραιώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, επενδύουν στη γνώση, στο περιβάλλον και στην αναγέννηση των ελληνικών ποικιλιών με τρόπο αυθεντικό και, ταυτόχρονα, εξωστρεφή.
Η νέα γενιά παραγωγών δεν ξεκινά από το μηδέν. Αντλεί έμπνευση από τις ρίζες του τόπου, επιστρέφει σε ξεχασμένες ποικιλίες, αξιοποιεί παλαιούς αμπελώνες και χτίζει πάνω στην πείρα των προηγούμενων γενεών. Δεν το κάνει με «νοσταλγική» διάθεση, αλλά για να βρει τη «γνώση», όλα αυτά που ξεχάστηκαν ή αφέθηκαν πίσω τις προηγούμενες δεκαετίες και να τα φέρει -με νέα ματιά- στο σήμερα. Με σεβασμό στην παράδοση αλλά και τόλμη απέναντι στο μέλλον, μεταμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα σε ένα εργαστήρι καινοτομίας.
Η αναβίωση ποικιλιών, όπως το Θραψαθήρι που συμμετέχει σε Π.Ο.Π. αλλά και Π.Γ.Ε. ζώνες της Κρήτης, οι Π.Γ.Ε. Λασίθι, Π.Γ.Ε. Ηράκλειο, Π.Γ.Ε. Ρέθυμνο και Π.Γ.Ε. Χανιά ή οι ξηρές εκδοχές της Μαυροδάφνης (μιας ποικιλίας που έχει συσχετιστεί με τα γλυκά ενισχυμένα κρασιά Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών ή Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας) σε ζώνες όπως η Π.Γ.Ε. Αχαΐα στην Πελοπόννησο ή η Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου στην Κεφαλονιά, αποδεικνύει ότι οι νέοι παραγωγοί δεν αναπαράγουν τα ήδη γνωστά. Δημιουργούν νέα προφίλ, φρέσκες προσεγγίσεις, κρασιά με σαφή ταυτότητα και διεθνή προοπτική.
Οι ετικέτες με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή ποικιλιακή ένδειξη δεν αποτελούν μόνο εγγύηση ποιότητας. Γίνονται εργαλείο αφηγηματικής δύναμης, σύμβολα του πώς ένα κρασί μπορεί να ενώνει γεύση, τόπο και κουλτούρα.
Στην εμβληματική Π.Ο.Π. Σαντορίνη, οι παραγωγοί, δίπλα στις πιο κλασικές εκφράσεις του Ασύρτικου, προτείνουν νέες οινοποιητικές τεχνικές (κάποιες όχι τόσο νέες όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε) με skin contact, παλαίωση σε αμφορείς ή άλλες φυσικές μεθόδους, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα στυλ που αναδεικνύει την πολυμορφία της ποικιλίας και του νησιωτικού terroir. Στην Π.Ο.Π. Δαφνές, το Λιάτικο επανέρχεται στο προσκήνιο με καινοτόμες οινοποιήσεις, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα μιας παραδοσιακής ποικιλίας με βάθος, φρεσκάδα και έντονα μεσογειακή προσωπικότητα. Ακόμα και κρασιά με βαθιά ριζωμένη τοπική ταυτότητα, όπως η Ρετσίνα, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής. Στην Π.Γ.Ε. Ρετσίνα Αττικής, με το Σαββατιανό να κυριαρχεί, η νέα γενιά παραγωγών προτείνει εκφράσεις υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερου στυλ, οι οποίες διατηρούν τον χαρακτήρα του κρασιού και τον προσαρμόζουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, φέρνοντας τον πιο εμβληματικό τύπο ελληνικού κρασιού στο σήμερα.
Η γνώση, η τεχνογνωσία και η περιβαλλοντική συνείδηση συνδυάζονται με μια βαθιά πίστη στον τόπο. Πίσω από κάθε νέο project, από κάθε μικρό ή μεγάλο οινοποιείο, υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία. Η ποιότητα χτίζεται με υπομονή, με κατανόηση της ποικιλίας, του terroir και των ανθρώπων που την επιδιώκουν.
Όλο και περισσότερα ελληνικά κρασιά με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή ποικιλιακή ένδειξη γίνονται πρεσβευτές αυτής της νέας γενιάς. Κρασιά που αφηγούνται όχι μόνο το πώς παράγονται, αλλά και το γιατί. Και ο καταναλωτής το αναγνωρίζει. Επιλέγει να πίνει ελληνικά κρασιά όχι μόνο για τη γεύση, αλλά για την ουσία. Για την ιστορία, την προοπτική και την ενέργεια που κρύβεται πίσω από κάθε φιάλη.
Το ελληνικό κρασί εξελίσσεται χάρη στην ταυτότητά του. Και όσο οι νέοι καταναλωτές συνεχίζουν να το απολαμβάνουν με μέτρο και να το μοιράζονται με σεβασμό, τόσο περισσότεροι λόγοι υπάρχουν για να πίνουμε ελληνικά κρασιά.
That’s wine. That’s why!