Ελαιόλαδο: Συντηρητικές ακόμη οι κινήσεις των αγοραστών στην προμήθεια ποσοτήτων

Σε μία μέτρια παραγωγικά χρονιά από άποψη ποσοτήτων και με προβλήματα λόγω δάκου και μυκητολογικών προσβολών, τα οποία προέκυψαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, εξελίσσεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Κύριο ζήτημα και αυτήν τη χρονιά παραμένουν τα ακριβά, αλλά και συχνά «δυσεύρετα» εργατικά χέρια.
Σε μια συγκυρία κατά την οποία η παραγωγή μπαίνει, πλέον, στον κύριο όγκο της πανελλαδικά, η αγορά προϊόντος ναι μεν κινείται, αλλά όχι με ποσότητες που να υπερβαίνουν τις τρέχουσες ανάγκες των αγοραστών – κι αυτό, καθώς παραμένουν οι εκτιμήσεις για υποχώρηση των τιμών.
Οι τρέχουσες τιμές παραγωγού πανελλαδικά για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αναλόγως ποιότητας, κυμαίνονται από 4 έως 4,50 ευρώ, φτάνοντας έως 4,80 ευρώ για τα εξτρίσιμα ελαιόλαδα, ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως εξηγεί ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ). Κατά τον ίδιο, η τιμή των 5 ευρώ, πλέον, δεν υπάρχει, ενώ αυτό το επίπεδο τιμών φαίνεται να παραμένει έως, ίσως, το κρίσιμο διάστημα των γιορτών, οπότε και μπορεί να διαφοροποιηθεί η εικόνα, όπως εκτιμά.
Ωστόσο, οι κινήσεις των αγοραστών είναι για σύντομο χρονικό ορίζοντα. «Στα επίπεδα που είναι σήμερα η αγορά, αν κάποιος εκτιμά ότι ίσως δει και χαμηλότερη τιμή, δεν έχει λόγο να πάρει μακροπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη θέση», εξηγεί.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Γιαννούλης, μιλώντας στην «ΥΧ», πρόκειται για μία χρονιά που εξελίσσεται φυσιολογικά παραγωγικά, αφού και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία του κόσμου στα χωράφια. Όμως, παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της εύρεσης εργατικών χεριών, με το κόστος τους να είναι συχνά δυσβάσταχτο για τους καλλιεργητές. «Ακούμε ποσά από 60 μέχρι 70 ευρώ ημερομίσθιο, κατά περίπτωση καμιά φορά και λίγο παραπάνω», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, υπολογίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί το 10%-15% της συγκομιδής. Φέτος, οι ποσότητες εκτιμώνται ίσως κατά τι χαμηλότερες από πέρυσι, ενώ και ο δάκος αφήνει κάποια ποιοτικά ζητήματα στο προϊόν, σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.
Ο τοπικός ανταγωνισμός συντηρεί ακόμη υψηλά τις τιμές στα Χανιά
«Η φετινή χρονιά δεν θα είναι όπως η περσινή», εκτιμά από τα Χανιά ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, εξηγώντας ότι αφενός οι ποσότητες θα είναι μειωμένες από πέρυσι, όπως διαφαίνεται, και αφετέρου υπάρχουν και ποιοτικά ζητήματα, λόγω δάκου και μυκητολογικών προσβολών.
«Οι πρώτες ποιότητες, πριν από τις βροχές του Νοέμβρη, δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καθώς οι οξύτητες ήταν λίγο υψηλότερες από το σύνηθες. Μετά τις βροχές, υπάρχει μια βελτίωση στο κομμάτι της ποιότητας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, εκτιμώντας ίσως περαιτέρω βελτίωση σε μια επόμενη κακοκαιρία, που θα ρίξει κάτω τον προσβεβλημένο καρπό.
Και ο ίδιος αναφέρεται σε μία αγορά που κινείται «συντηρητικά» προσώρας, με την προσμονή μιας αναπροσαρμογής των τιμών προς τα κάτω. «Φαντάζομαι ότι πλησιάζοντας οι γιορτές, αν υπάρξει εκεί μία αλλαγή των τιμών προς τα κάτω, οι ποσότητες θα αυξηθούν», προσθέτει, χωρίς όμως να αποκλείεται και κάποιο σενάριο ανόδου τους προς τον Φλεβάρη, αν το προϊόν εξακολουθεί να κινείται με τον ίδιο ρυθμό και οι παραγόμενες ποσότητες αποδειχθούν λιγότερες των αναμενομένων, όπως αναλύει.
Πάντως, για την ώρα, η αγορά δείχνει να αποζητά αποκλιμάκωση των τιμών. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει ο ίδιος, με την αποκλιμάκωση τιμών, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι, έχει αυξηθεί πολύ η πώληση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αφού διαπιστώνεται επιστροφή του κόσμου σε αυτό. «Οι παραγωγοί, από την άλλη, καθώς ακόμη δεν έχουν δοθεί και οι επιδοτήσεις, δείχνουν μια διάθεση να πουλήσουν, κάτι που θα διαδραματίσει έναν ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών στη συνέχεια», σχολιάζει.
Σε επίπεδο Χανίων, η τιμή είναι περίπου από 4,60 έως 5 ευρώ, με τον συνεταιρισμό να πληρώνει το ΠΟΠ 4,95 ευρώ και το εξαιρετικό παρθένο 4,80, με βάση την οξύτητα 0,3. Αυτή είναι η τιμή των τελευταίων περίπου δέκα ημερών, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκάκης, εξηγώντας πως οι υψηλότερες τιμές που επικρατούν στον νομό οφείλονται μάλλον στον ανταγωνισμό φορέων και ελαιουργείων στο πλαίσιο της έναρξης της σεζόν.
|
FAO: Ανάκαμψη ακόμη και σε επίπεδα ρεκόρ για το παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου Παραγωγή άνω του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, με τις πρώτες προβλέψεις να τοποθετούν τις ποσότητες παγκοσμίως πέριξ των 3,4 εκατομμυρίων τόνων, με την επιφύλαξη, πάντα, του καιρού, αλλά και πιθανότητα πλήρους ανάκαμψης στη ζήτηση ελαιολάδου, προβλέπει ο FAO για την ελαιοκομική περίοδο 2025/2026, στην πρόσφατη εξάμηνη έκθεσή του για τα τρόφιμα και τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παγκόσμια κατανάλωση και εμπόριο αναμένεται να αυξηθούν το 2025/2026. Ήδη, η κατανάλωση από τις αρχές του 2025 καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη, καθώς οι τιμές γίνονταν ξανά πιο προσιτές, ενώ η έναρξη της νέας περιόδου με σχετικά χαμηλά αρχικά αποθέματα δεν αποκλείει επαναφορά της παγκόσμιας χρήσης του προϊόντος στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν επιτευχθεί πριν από το 2022/2023, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός για τα τρόφιμα και τη γεωργία του ΟΗΕ. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν και στην πρόβλεψη για ιστορικό υψηλό της τάξεως των 1,3 εκατ. τόνων σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο για το προϊόν, με την ΕΕ να παραμένει κορυφαίος εξαγωγέας ελαιολάδου (λόγω της ισπανικής παραγωγής), αν και οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να περιορίσουν τους όγκους. Τιμές και εκτιμήσεις για τη νέα ελληνική παραγωγή Σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή, η νέα σοδειά προβλέπεται μειωμένη, όχι μόνο λόγω της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, αλλά και των επιπτώσεων που άφησε η παρατεταμένη ξηρασία σε σημαντικά κέντρα παραγωγής. Τέλος, αναφορικά με τις τιμές για το έξτρα παρθένο, ο FAO καταγράφει την πτώση που σημείωσαν έως το κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου (από το ιστορικό υψηλό των 8.460 ευρώ/τόνο τον Ιανουάριο 2024, στα 4.100 ευρώ/τόνο στο κλείσιμο). Πορεία παρόμοια με αυτήν του ισπανικού προϊόντος, διαφορετική όμως από εκείνη του ιταλικού, που κατέγραφε 9.500 ευρώ/τόνο τον Σεπτέμβριο του 2025. |










