Με νέα επωνυμία το σχήμα Dow-Dupont στα αγροχημικά

Ανακατατάξεις που δεν περιορίζονται μόνο στην οργανωτική δομή και στη διάρθρωση των εμπορικών δικτύων των Dow Chemical και DuPont φέρνει η συγχώνευση των δύο κολοσσών των αγροτικών εφοδίων, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων.

Το νεοπαγές σχήμα DowDupont, που διαπραγματεύεται ήδη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό το σύμβολο DWDP, είναι ουσιαστικά μια holding εταιρεία, με μεταβατικό, ωστόσο, χαρακτήρα. Το πλάνο για τους επόμενους 18 μήνες προβλέπει τον διαχωρισμό και την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων (business units) των δύο μέχρι πρότινος ανταγωνιστών σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες θα αποσπαστούν από την DowDupont και θα εισαχθούν, ως αυτόνομες νομικές οντότητες, στο Χρηματιστήριο.

Η μία από αυτές θα αφορά το σκέλος των αγροτικών εφοδίων και θα «στεγάσει» τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα της Dow, τα φυτοπροστατευτικά της DuPont και τους σπόρους της Pioneer. Οι άλλες δύο επιχειρήσεις θα έχουν να κάνουν με τους κλάδους των χημικών και των specialties προϊόντων. Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές κοντά στις διεργασίες, κάθε μία από τις τρεις νέες εταιρείες θα έχει τη δική της ξεχωριστή επωνυμία, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πέρασμα στην «επόμενη μέρα».

Ο αρχικός σχεδιασμός δεν αποκλείεται να υποστεί αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς, οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι διοικήσεις των Dow και DuPont δέχονται έντονες πιέσεις να αυξήσουν τον αριθμό των νέων εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους. Τα εναλλακτικά σενάρια (σ.σ. έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση ακόμα και για 6 νέα εταιρικά σχήματα) διερευνώνται σε συνεργασία με την Mc Kinsey & Co, όμως οι αναλυτές ήδη εκτιμούν ότι το αγροτικό σχήμα θα είναι το πρώτο που θα αποκολληθεί από τη «μήτρα» της προσωρινής DowDuPont, αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες γύρω από τις δραστηριότητες τις οποίες θα συμπεριλάβει.

Ανησυχία αγροτών

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι θυγατρικές των Dow και Dupont στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες αγορές, όπου έχουν παρουσία, θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην τωρινή τους μορφή.

Η ολοκλήρωση του ύψους 130 δισ. δολαρίων ντηλ είναι σαφές ότι δημιουργεί έναν νέο κολοσσό, που εκτιμάται ότι θα κατέχει μερίδιο της τάξης του 25% στην παγκόσμια αγορά των αγροχημικών, εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση την BASF. Αγροτικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει φόβους ότι η αύξηση της συγκέντρωσης στον κλάδο των εφοδίων –βλ. και το κυοφορούμενο ντηλ Bayer-Monsanto– θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των σπόρων και των φυτοπροστατευτικών.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αντιτείνουν ότι οι συγχωνεύσεις ανοίγουν νέους δρόμους στους τομείς της ανάπτυξης νέων προϊόντων. «Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Ο συνεργατισμός των portofolios των δύο εταιρειών δίνει στον παραγωγό και στην αγορά μεγαλύτερες δυνατότητες και θεωρούμε ότι το ίδιο συμβαίνει με τον συνδυασμό των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των δύο ομίλων», δηλώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της DuPont Ελλάς και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, Γιάννης Διοκαράντος.