Αγορά μόνο για τα βιολογικά σχεδιάζουν οι φορείς της Ηλείας

Τη λειτουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων στον Πύργο Ηλείας σχεδιάζουν οι αρμόδιοι φορείς της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα τόσο των βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι ζητούσαν έναν χώρο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή, όσο και των κατοίκων.

Ο νομός δεν διαθέτει βιολογική λαϊκή αγορά, κάτι που αποτελούσε σημαντικό έλλειμμα για την περιοχή.

Σε σύσκεψη των φορέων, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, η πρόταση για τη φιλοξενία της λαϊκής σε χώρο του θεματικού πάρκου Ξυστρή βρήκε θετική απήχηση, ενώ άμεσα θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο, ώστε να αρχίσει η λειτουργία της σε διαφορετική ημέρα από την «κλασική» λαϊκή.

Όπως τονίστηκε, οι αγορές των βιοκαλλιεργητών αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των πωλήσεων της ελληνικής λιανικής αγοράς βιολογικών προϊόντων, την οποία και εξυγιαίνουν βελτιώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών μέσα από έναν επιπλέον τρόπο διάθεσης.

Στην αγορά θα πωλούνται προϊόντα από βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες, ενώ όλοι οι παραγωγοί θα φέρουν διαπιστευμένες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς σε εμφανές σημείο στον κάθε πάγκο.

Μάλιστα, η αγορά θα λειτουργεί με οικολογικούς όρους, αφού στο τέλος οι παραγωγοί θα συλλέγουν τα απορρίμματα είτε για κομπόστ είτε για ανακύκλωση.