Αγορά παραγωγών βιολογικών προϊόντων απέκτησε η Ηλεία

Ενα χρόνιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών της Ηλείας, αλλά και των κατοίκων του νομού, έγινε πραγματικότητα με τη λειτουργία αγοράς παραγωγών βιολογικών προϊόντων στον Πύργο.

Πρόκειται για μία νέα ξεχωριστή αγορά, η οποία δεν έχει σχέση με τη λαϊκή αγορά, καθώς είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα να βρουν φρέσκα τοπικά προϊόντα χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, να γνωρίσουν τους βιοκαλλιεργητές, αλλά και να επισκεφτούν και τα κτήματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέα Βαρώτσο, στην αγορά θα συμμετέχουν αποκλειστικά πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές από την Ηλεία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις όμορες περιφέρειες. Όπως υπογράμμισε, με τη νέα αγορά δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στους καταναλωτές του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής να επιλέξουν υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα, χωρίς τοξικά συνθετικά φάρμακα και λιπάσματα.

«Πιστεύουμε ότι η νέα αγορά θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη τόσο για τους βιοκαλλιεργητές και τους καταναλωτές, όσο και για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Καλύτερες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές χωρίς ενδιάμεσες επιβαρύνσεις, άμεση επαφή παραγωγού-καταναλωτή, με δυνατότητα επίσκεψης στο κτήμα, φρεσκάδα και ταυτότητα των προϊόντων, ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, των καταναλωτών και της τοπικής οικονομίας, δυνατότητα υγιεινής διατροφής με τοπικά προϊόντα, μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και λόγω της μικρής απόστασης που θα διανύουν τα τρόφιμα. Επιπλέον, θα επιτευχθεί η ενίσχυση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των παραγωγών και η μετεξέλιξη της αγοράς από οικονομικό σε κοινωνικό θεσμό».

Η αγορά θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Αντιδράσεις

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της αγοράς οι αντιδράσεις δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Ηλείας «Η Δήμητρα» αναμένεται να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή για διαφυγόντα κέρδη. Όπως υποστηρίζει, η βιολογική λαϊκή πραγματοποιείται την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο λαμβάνει χώρα η συμβατική λαϊκή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν με απώλεια εισοδήματος.