Αγροδιατροφή και αλιεία στην ατζέντα συνεργασίας Περ. Δυτικής Ελλάδας – ΑSΕΑΝ

Αγροδιατροφή και αλιεία στην ατζέντα συνεργασίας Περ. Δυτικής Ελλάδας - ΑSΕΑΝ

Τους Πρέσβεις της Δημοκρατίας της Ινδονησίας Μπένι Μπαχαναντέβα, του Βασιλείου της Ταϊλάνδης Τζούμπολ Μανασχουάνγκ, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Τραν Θι Χα Φουόνγκ και την προσωρινή Επιτετραμμένη της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων Ροζάριο Λέμκε, υποδέχθηκε την Παρασκευή 29/7 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Πρόκειται για μέλη της Επιτροπής (ACAT) της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSΕΑΝ) στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα και σκοπός της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν σε αυτή με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η χάραξη πολιτικών συνεργασίας μεταξύ της ACAT και των χωρών – μελών της με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τα θαλάσσια ζητήματα και τη διασύνδεση των λιμανιών, καθώς και οι τέσσερις χώρες είναι παράκτιες, ενώ δύο από αυτές είναι νησιωτικά συμπλέγματα με χιλιάδες νησιά.

Μάλιστα οι τρεις Πρέσβεις και η Επιτετραμμένη των Φιλιππίνων γνώριζαν ότι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εξελέγη πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, η οποία εκπροσωπεί τις παράκτιες Περιφέρειες της Μεσογείου και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Τονίστηκε το ενδιαφέρον για θέματα γαλάζιας συνεργασίας, ιδίως στα θέματα των μεταφορών, ιχθυοκαλλιέργειας, αλιείας, τουρισμού, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και η συνεργασία στα θέματα καινοτομίας και έρευνας, καθώς οι χώρες αυτές έχουν πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανία στις νέες τεχνολογίες, ενώ ένας ακόμα πόλος ενδιαφέροντος ήταν τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία διακρίνονται για την υψηλή ποιότητά τους.

Συμφωνήθηκε μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών θεσμών μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των χωρών και της ΑΣΕΑΝ.