Οι αγρότες της ΕΕ προτρέπουν τη νέα Επιτροπή να άρει τα εμπόδια για καινοτόμα εργαλεία

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες της ΕΕ να χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο γ.γ. των Copa & Cogeca, Πέκα Πεσόνεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να αναθέσει το αγροτικό χαρτοφυλάκιο στον Πολωνό Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Στην επιστολή ανάθεσης, επεσήμανε την ανάγκη να επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή φιλοδοξία για μηδενική ρύπανση, διασφαλίζοντας ότι η γεωργία «συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, ιδίως με τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και χημικών».

πρόκληση για τον επόμενο επίτροπο είναι η εισαγωγή πρακτικών γεωργίας ακριβείας στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την παραγωγή περισσότερων με λιγότερες εισροές για την εξοικονόμηση κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος

Ο κ. Πεσόνεν ανέφερε πως «οι αγρότες της ΕΕ αναμένουν από τη νέα Κομισιόν να αναλάβει δράση, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Εξάλλου, όπως δήλωσε και η πρόεδρος, «η γεωργία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής». Πρόσθεσε, δε, ότι η Κομισιόν είναι σε θέση να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες για την καταπολέμηση π.χ. των παρασίτων και των ασθενειών. «Πολύ συχνά, η νομοθεσία της ΕΕ δημιουργεί εμπόδια στους αγρότες της να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που έχουν αποδειχθεί ασφαλείς σε άλλα μέρη του κόσμου. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η νέα Επιτροπή θα το αντιμετωπίσει αυτό», τόνισε ο ίδιος. Ακόμα μια πρόκληση για τον επόμενο επίτροπο είναι η εισαγωγή πρακτικών γεωργίας ακριβείας στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την παραγωγή περισσότερων με λιγότερες εισροές για την εξοικονόμηση κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο παράδοσης της ΚΑΠ, η ψηφιοποίηση του τομέα θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη.

Ο απερχόμενος επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «τα κράτη-μέλη και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατευθύνουν την ακριβή υποστήριξη και χρηματοδότηση για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της γεωργίας στην ΚΑΠ μετά το 2020». Ωστόσο, αμφισβητείται η ικανότητα των κρατών-μελών να αναλάβουν άμεση δράση στον τομέα αυτόν, χωρίς την καθοδήγηση της ΕΕ.

Απαραίτητες η γεωργία και η δασοκομία

Σε γενικές γραμμές, οι φιλοδοξίες της κας φον ντερ Λάιεν στη γεωργία έχουν ευχαριστήσει μέχρι στιγμής τη γεωργική κοινότητα της ΕΕ. «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς τη συμμετοχή του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας. Οι πρόσφατες πυρκαγιές του Αμαζονίου κατέδειξαν σαφώς τη δέσμευση που έχουν οι γεωργοί και οι ιδιοκτήτες δασών της ΕΕ στις σχετικές κοινές πολιτικές, όπως η ΚAΠ. Συμμεριζόμαστε τις προσδοκίες της κοινωνίας, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά μας», τόνισε ο κ. Πεσόνεν.

Ειδικότερα, ο γ.γ. των Copa & Cogeca χαιρέτισε τον στόχο της νέας προέδρου να ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία της ΚΑΠ μετά το 2020, καθώς και τον στόχο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ποιοτικών προτύπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος στον απερχόμενο επίτροπο Γεωργίας, είπε ότι έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο στην προώθηση των υψηλών προδιαγραφών της ΕΕ, όχι μόνο μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και παγκοσμίως.